"Partiledningen måste lära sig att hantera kritik"

1:46 min

Förtroendet för Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin hänger på hur hon och den övriga partiledningen under de närmaste veckorna kommer att hantera den kritik som kommer att riktas mot dem. Det säger Morgan Johansson (S) som leder partiets valanalysgrupp.

Morgan Johansson fick själv stark kritik av sin partiledare häromdagen i Ekot. Det var efter att han pekat ut partiets ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros som ansvarig för den budgetmotion som Socialdemokraterna lade tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i våras.

Enligt Morgan Johansson är den budgetmotionen ett skäl till det dåliga valresultatet.

Mona Sahlin upprördes över Morgan Johanssons uttalande.

– Jag håller inte alls med Morgan Johanssons analys, den är ett dåligt exempel på en eftervalsdebatt, sade Mona Sahlin.

Mona Sahlins uttalande är att gå över gränsen, enligt Morgan Johansson.

– Jag blev förvånad över det. Jag tycker att det är en ton som man inte ska använda mot partivänner, framförallt inte om man är partiordförande, säger Morgan Johansson.

Men på frågan om han har fortsatt förtroende för sin Mona Sahlin svarar han att förtroendet är obrutet, men om han kommer att ha fortsatt förtroende för henne och övriga partiledningen eller inte, det hänger på hur de beter sig under den närmaste tiden, säger han.

– Det kommer an på de kommande dagarna, kanske veckorna. Partiledningen måste lära sig att hantera kritik. Annars spårar eftervalsanalysen ur fullständigt. Jag räknar med att partiledningen visar lika stort förtroende för kriskommissionen som jag nu gör för partiledningen, säger Morgan Johansson.