POLITIK

Anklagar kommunpolitiker för rasism

1:57 min

Samiska frågor är inte högt prioriterade för toppolitiker i kommunerna enligt den undersökning som vi rapporterat om tidigare. Vissa lokala politiker anser till och med att de samiska frågorna överhuvudtaget inte är en politisk fråga i deras kommun. "Rasistiskt", menar samisk företrädare.

Sameradion skickade efter valet ut en enkät till toppolitiker i de nordligaste länen och en av frågorna gällde hur man ville jobba med samiska frågor under den kommande mandatperioden. Sju stycken av 45 svarande ansåg att det samiska inte är en politisk fråga i kommunen.

En av de som svarade att samiska frågor inte är en politisk fråga överhuvudtaget i sin kommun är moderate gruppledaren i kommunfullmäktigegruppen i Piteå, Elisabeth Berg. Hon säger att anledningen till att hon inte tycker att samiska frågor är viktiga är att det inte finns några samebyar i Piteå kommun, trots att bland annat Östra Kikkejaurs vinterbetesmarker sträcker sig in i Piteå kommun.

Kristina Larsgren, medlem i Piteå sameförening och vice ordförande i den samiska riksorganisationen Same Ätnam upprörs över ointresset från kommunhåll och tar upp ett exempel som som hon tycker visar svårigheterna för samer i Piteå kommun.

– Mina barns pappa är ju också same och mina barn har ju rätt att läsa sitt modersmål men det går inte att läsa i Piteå, sitt modersmål, för det finns inga lärare. Ändå står det i skollagen att barn har rätt att göra det därför att man prioriterar inte det.

Elisabeth Berg säger sig inte ha känt till, sett eller hört talas om ett sådant behov i kommunen. Hon tycker inte heller att det är något konstigt med att man överhuvudtaget inte diskuterar samiska frågor.

– Nej, jag tycker inte att det är det eftersom vi inte har någon sameby i vår kommun. Jag tycker också att samer överlag får ett stort mediautrymme i Sverige. Det är väl bara 5000 personer i Sverige som är samer.

Antalet samer i Sverige är svårt att exakt uppskatta eftersom ingen folkräkning är gjord. Men att påstå att det finns endast 5000 visar på okunnighet.

I många sammanhang bland myndigheter används siffran 20 000 och enligt efterforskningar vid Södra Lapplands forskningsinstitut så torde siffran vara ännu högre, uppemot 35 000.

Kristina Larsgren är besviken och upprörd, dels generellt över att det bristande engagemanget är dåligt, men även över uttalandena från Elisabeth Berg.

– Om jag får säga det spontant så tycker jag att det är väldigt dåligt, det är lite rasistiskt, säger Larsgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio