Älmhult

Kommunen kan bli ägare till kunskapscentrum Carl von Linné

1:06 min

Älmhult kommun bör köpa orangeriet och kunskapscentrum Carl Von Linne utanför Älmhult. Det säger kommunalrådet Elizabeth Peltola, köpesumman är åtta miljoner kronor.

Köpet av det konkursade orangeriet på Möckelsnäs är strategiskt viktigt menar hon.

– Vi är ju Linnébygden och Linnékommunen. För oss är det väldigt viktigt att se till att även i fortsättningen kunna satsa på besöksnäringen. Vi vill kunna garantera att detta ska vara tillgängligt för besökare och turister även i framtiden, säger Elizabeth Peltola.

Det var i början av oktober som stiftelsen Orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné gick i konkurs. Man hade då skulder på 13 miljoner kronor.

Nu kommer alltså, om kommunfullmäktige nu på måndag godkänner det, Älmhults kommun att köpa verksamheten för åtta miljoner kronor och tanken är att kommunen ska driva verksamheten, i vart fall till en början säger Elizabeth Peltola.

– Vi har sagt att vi, i alla fall till en början, att kommunen tar över och driver det på lämpligt sätt. Men vi ser gärna att det kommer in en entreprenör som är intresserad av att hyra eller driva hela verksamheten.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se