Ask: Svensk polis måste ut på gatorna

1:40 min

Svensk polis måste ut och fotpatrullera mer i bostadsområden och på gator och torg. Det visar erfarenheterna efter den senaste tidens stora polisinsats i Malmö, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det är ingen tvekan om att fler poliser i yttre tjänst i planerad verksamhet, det ger väldigt mycket resultat. Det man har sagt till mig här i dag är att man ökat kontaktytan och också fått väldigt mycket mer tips om helt andra brott än de här skjutningarna, säger justitieminister Beatrice Ask.

Justitieministern besökte i dag Malmö för att bli informerad om utredningsarbetet kring den 38-årige man som sitter häktad misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Hon ville också veta hur polisen arbetar med att klara upp de många skottlossningar i Malmö som inte har med den misstänkte serieskytten att göra.

Polisens satsning på att ha ett 50-tal extra fotpatrullerande poliser ute kvällar och nätter skapar inte bara en känsla av trygghet utan hjälper också till att lösa brott, och det är en modell som polisen i landet borde använda sig av, menar Beatrice Ask.

– Det är något som vi vill ha framgent också, säger Beatrice Ask.

Den 38-årige man som misstänks för de många oförklarliga skjutningarna i Malmö har vapenlicens för två handeldvapen, men justitieministern är inte säker på att de krävs strängare regler för vapenlicens. Däremot måste berörda myndigheter bli bättre på att följa det regelverk som finns och kontakta polisen om en person anses vara olämplig.

Justitieministern har också diskuterat med finansminister Anders Borg, som ansvarar för tullens verksamhet, om tullen skall få tydligare direktiv att förutom narkotikasmugglingen också prioritera bekämpningen av vapensmuggling.

– För mig är det viktigt att på olika sätt försöka se till att vi får färre vapen i omlopp, säger Beatrice Ask.