Halland

Minne och sinne i äldrevården

Region Halland jobbar för en meningsfull och upplevelserik äldreomsorg. Fokus låg på det sociala när man anordnade en inspirationsdag för länets personal inom äldreomsorgen.

-– Det är en dag som vi inspirerar alla som vet hur viktigt det är med stimulans bland de äldre i den halländska äldreomsorgen, säger Martin Odd som jobbar på Hallands bildningsförbund som har samarbete med Region Halland

Ett sätt för att stimulera minnet kan vara att skapa minneslåder till de äldre. Och det är precis vad det låter som. En låda med minnen, det kan vara köksredskap, olika varumärken eller hattar. Mersiha Ajan är fritidsledare i Halmstad och hon har plockat ihop några exempel på minneslådor som visades  under inspirationsdagen.

– Man plockar fram gamla saker och så sätter man sig bland de gamla och så pratar man om det. Det väcker många minnen. Som vårdpersonal kan man gå och titta i källarförråd eller föräldrarnas lådor och plocka  fram till exempel hattar som man ha med sig till äldreboendet.

– Skälen behöver sitt, säger Mats Conradsson som arbetar på Carema i Varberg. Det behöver inte ta slut för att man uppnått en viss ålder.