Burma

Jubel när Aung San Suu Kyi släpptes fri

2:25 min

Burmas oppositionsledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, har i dag fått lämna husarresten i sin villa, där hon har varit instängd de senaste sju åren.

Inför jublande anhängare som hade samlats utanför bostaden i Rangoon blev Aung San Suu Kyi synlig bakom grindarna utanför villan. Sedan klev hon, rörd och glad, upp på en låda och sa:

"Vi måste arbeta tillsammans, i enighet, för att uppnå våra mål".

Bland det första hon sa var också att hon redan i morgon kommer att delta i ett första möte med sitt parti, NLD, och hålla tal där. Enligt dem som såg henne verkade hon må bra.

En svensk man, som Ekot har talat med, var med i den folksamling som hade tagit sig till Aung San Suu Kyis bostad.

-- Då dyker hon upp bakom sin grind, sticker upp huvudet och lutar sig ut tillsammans med sin advokat eller sina advokater, och möter folkmassan. Det blev naturligtvis stort jubel och otrolig stämning. Vi pratade också med några vänner som vi mötte och de säger att det längs med hela vägen runt omkring här strömmade folk till det här huset, säger mannen.

– Det är rätt unikt, för här är folksamlingar extremt ovanliga. Det här är första gången under det här året som jag har sett fler än tio personer, om det inte har varit en konsert. Men det är inga folksamlingar här, och det här är en stor massa, säger han.

I flera dagar har det gått rykten om att husarresten skulle hävas när den formella tiden gick ut i dag.

Det första tecknet var att myndigheterna började ta bort avspärrningarna. Sedan gick representanter för den burmesiska regeringen in.

Utanför var det alltså packat med anhängare, men polisen drog sig bakåt, och så dök hon upp.

I eftermiddag har en talesman för regimen sagt att det rör sig om en frigivning utan villkor.

Men ingen vet egentligen hur fri hon är och hur långt hon kommer att släppas i sin roll som samlande kraft i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati i Burma.

När Aung San Suu Kyi sågs kliva ut från villan dröjde det inte lång stund innan de internationella kommentarerna började komma.

Visserligen välkomnas den burmesiska regeringens beslut, men det skulle ha kommit för länge sen, sa till exempel Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Människorättsorganisationen Human rights watch kallar frigivningen en cynisk strategi från den burmesiska regimens sida, för att vända världens uppmärksamhet från förhållandena kring förra helgens val.

Frågan är då vilka eventuella konsekvenser frisläppandet får för den demokratiska rörelsen i Burma. Enligt Khin Zaw Win, som tidigare själv har varit politisk fånge men som nu är partipolitiskt obunden opinionsbildare i Rangoon, är det nu viktigt att Aung San Suu Kyi tar kontakt med alla partier som verkar för demokrati i landet, inte bara hennes eget.

Det finns en utbredd frustration inom den demokratiska rörelsen, partierna är väldigt begränsade i sin handlingsfrihet. Men om hon spelar sina kort väl, så kan hennes politiska betydelse komma att fördjupas, säger Khin Zaw Win.

Det som till stor del kommer att bli avgörande för Aung San Suu Kyi och den fortsatta utvecklingen i landet, enligt Khin Zaw Win, blir på vilket sätt hon kommer att hantera det nyligen genomförda valet. Och därför är kontakten med andra oppositionella så viktig. För som det politiska läget är nu finns inga tecken på en liberalisering, säger han.

Inte heller Karin Strandås som är ordförande för svenska Burmakommittén har så stora förhoppningar om demokratiska framsteg just nu, för de övriga över 2000 politiska fångarna i landet betyder frisläppandet sannolikt ingenting, tror hon.

– Det som är viktigt är att det internationella samfundet fortsätter trycka på för att alla politiska fångar ska släppas, säger Karin Strandås.

Men utrikesminister Carl Bildt, som likt många andra välkomnar frigivandet, hyser ändå en viss förhoppning om utveckligen i Burma.

– Sedan är det viktigt att hon nu återfår den fulla politiska friheten så att hon har möjlighet att verka i det övergångsskede som vi hoppas att Burma nu kommer att befinna sig i, säger Carl Bildt (M).