ATG till attack mot utländska spelbolag

Allt fler svenskar spelar hos utländska spelbolag via internet. De utländska bolagen ger bättre odds och högre vinster än vad Svenska spel och travets ATG ger. Nu kritiseras de utländska bolagen av travsporten för att inte bidra till hästnäringens utveckling.

– Jag tycker att de är parasiter som försöker konkurrera och snylta på hästsporten i Sverige utan att betala något tillbaka, vare sig till sporten eller till staten. Skulle de utländska spelbolagen få etablera sig i Sverige skulle det få förödande konsekvenser för hästsporten i Sverige, säger Bengt Jönsson, vd för ATG.

Många har bytt spelbolag
Massor av svenska spelare har redan bytt från svenska ATG och Svenska spel till något utländskt spelbolag och gör insatserna via nätet istället.

När de svenska bolagen, som mest betalar tillbaka 80 procent av omsättningen i vinster, ger de utländska bolagen tillbaka över 90 procent till spelarna. De ger bättre odds helt enkelt. Både Svenska spel och ATG har begärt hos finansdepartementet att få betala tillbaka mer till spelarna. Något svar har inte kommit.

Lägger tre miljarder på spel
ATG bedömer att svenskar i år kommer att spela för över 3 miljarder hos de utländska bolagen, varav 800 miljoner på trav. Siffrorna innebär att den svenska hästnäringen går miste om 104 miljoner och statskassan 96 miljoner.

Många direkta eller indirekta hästjobb hotas och hos Svenska spel faller omsättningen på oddset.

– Där har vi väl lite samma problem som Systembolaget: vi har en jättebra produkt men vi är lite för dyra, säger Meg Tiveus, vd för Svenska spel.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se