Kiruna

Ishotellet öppnar rekordtidigt

1:55 min

Ishotellet i Jukkasjärvi kan i år öppna en månad tidigare än normalt. Redan i morgon tisdag ska de första gästerna sova över på hotellet och det är möjligt tack vare ny byggteknik.

Det är första året som Ice Hotel testar den nya tekniken och den ser ut att lyckas, i alla fall i år när det redan två veckor in i november finns gott om snö och är förhållandevis kallt.

Den nya tekniken bygger på att man redan förra vintern planerade för årets ishotell. Snö som fanns då användes för att bygga en del valv och väggar. De har sedan förvarats i de enorma frysrum som sedan tidigare används för att förvara den is som ishotellet byggs av.

Nu har väggar och valv flyttats ut från islagret och bygget av ishotellet kan påbörjas betydligt tidigare än vanligt.

– Vi har kylslingor i marken som ska säkra att temperaturen är så låg som behövs, för vi visste ju inte när vi började vad det skulle bli för väder. Nu har vi haft tur med vädret - det är kallt och mycket snö, säger Victoria Skeidsvoll.

Att kunna öppna ishotellet redan i mitten av november betyder mycket, säger hon.

– Det innebär ju en månads extra öppet för Ice Hotel, om det här går att genomföra även nästa år.

I Jukkasjärvi byggs det för fullt för att få färdigt årets upplaga av ishotellet. Traktorer kör fram de formar som används för att bygga valven. Formarna sprutas sen med en blandning av snö och is och sen plockas formarna bort.

Än så länge ser man bara ett embryo till det färdiga hotellet. Helt klart med iskyrka, isbar, pelarhall och 60 gästrum ska det vara strax innan jul.

Det är åtta rum som på tisdagen ska vara redo att ta emot gäster. De rummen är bokade och Victoria Skeidsvoll tycker att det ser bra ut inför den här säsongen.

– Vi har mer eller mindre fullbokat under jul- och nyårshelgerna och vi märker att det går bättre än det gjorde förra säsongen, så min uppfattning är att det ser ganska ljust ut.