skidskytte - Fem träff

Ferry: "Känner på medaljen varje dag"

Björn Ferry förbereder sig för säsongen efter sitt idrottslivs största framgång. Han tränar som vanligt, men mycket annat är förändrat sedan han vann OS-guldet i Vancouver.

Björn Ferry blev förste svenske skidskytt på 50 år som tog ett OS-guld på herrsidan. Frågan är om allt blev lättare nu, eller om pressen har ökat efter den framgången.

– Det känns lätt på så vis att ett OS guld ger en stor kick som räcker länge än. Samtidigt är det lite svårt att ha uppnåt det högsta av mål man kan ha som idrottare, säger han till Radiosporten.

Men drivkraften nu är att han inte känner sig färdig. Han tycker att han kan skjuta fortfare och bättre och åka fortare. Han satsar därför mot nästa OS.

– Jag har ett OS-guld att försvara, det känns häfigt. Jag vill till Ryssland, det går på hög höjd och det passar mig bra, säger Björn Ferry.

Han tränar lika mycket som tidigare, däremot har han ändrat en del annat. Till exempel heter tränaren inte längre Pichtler utan Jonas Johansson.

– Jag styr mer själv över träningen, vi för en dialog varje vecka hur vi ska lägga upp det. En stor skillnad är att vi är tio i laget, det har kommit massa unga killar och det sporrar en hel del, säger han.

Han saknar inte sin förra tränare.

– Det känns som att jag har vänt blad och gått vidare. Men Wolfgang är fortfarande en bra polare. Men det var rätt tid att göra något annat.

Under hela sin karriär har han tränat på att skjuta fortfare för att hänga med i konkurrensen. Något han tyckte att han tog ett stort kliv med under förra året.

– Men det finns fortfarande kvar att jobba på. Det är där jag ser den största utvecklingspotentialen. Målet är att kapa några sekunder i liggande, säger han.

Efter OS-guldet har också stödet från sponsorer ökat betydligt. Och intresset för hans person.

– Jag har fått 100-tals, kanske 1000-tals förfrågningar sedan OS om olika grejer att tjäna extra pengar på. Jag får säga nej till 90 procent, det finns inte den tiden, säger han.

Men han erkänner att han har svårt att säga nej och lägger mycket tid på att svara alla som mejlar för att folk inte ska tycka att han är dryg.

Dessutom får han säga nej till många intervjuer.

– Är jag hemma en vecka vill alla komma. Förut var det kanske två och då går det bra, nu är det tio, säger Ferry som också har fått flera jobberbjudanden att falla tillbaka på efter karriären.

– Jag kan nog göra något efter det här, men jag har inte bestämt vad ännu. Just nu är jag besatt av skogen så jag tror att jag kommer att hamna där någonstans.

Guldmedaljen förvaras hemma i bokhyllan i Storuman. Och Björn Ferry säger att han är och tar i den nästan varje dag när han är hemma.

– Jag vill njuta av den och inte ta den för givet. För mig är det det största och jag kan inte toppa det egentligen. Det är så häftigt att det var möjligt och jag vill känna det varje dag, säger han.


Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se