Krönika

Sven Tumba-dagen i Tumba ett minne för livet

Mitt största idrottsminne har alltid varit när jag såg VM-finalen 1958 på Råsunda Stadion mellan Sverige och Brasilien.

Jag var då bara 14 år och fick en biljett av min morbror. Jag stod bakom ett av målen och kunde nästa ta på de fantastiska spelarna som fortfarande finns kvar i mångas minnen.

Nu har jag fått ytterligare ett stort idrottsminne. Jag var inbjuden av Ronnie Glysing, ordförande i Botkyrka Hockey, när klubben hedrade Sven Tumba med en heldag.

Detta var något av det jag fick uppleva onsdagen den 10 november 2010.

Mitt största idrottsminne har alltid varit när jag såg VM-finalen 1958 på Råsunda Stadion mellan Sverige och Brasilien.

15.30 kommer Sven Tumba till den fina teatern som bär namnet Tumbascenen.

Jag fick tillfälle att tala med honom om några fina minnen från Ullna Golfklubb. Detta är en av de golfbanor som Sven Tumba startat och satt sin egen prägel på.

15.45 Jag får medverka i Sportsnack tillsammans med Lasse Persson och Claes-G Bengtsson. Vi talar om våra olika minnen av idrottsmannen Sven Tumba.

15.50. Sven Tumba kommer till Sportsnack. Han berättar om sina förväntningar på dagen och återkommer flera gånger hur fantastiskt det känns att bli hedrad på detta speciella sätt. Han skojade och berättade att han är stolt över att fått ge namn åt samhället Tumba.

16.30 Sven Tumba möter ”folket” i Tumba Centrum, där massor av människor samlats för att hylla Sveriges största idrottsmän genom tiderna.

17.00 Jag får sitta på läktaren i Tumba Ishus tillsammans med Sven Tumba och se en match mellan Huddinge Legends och Tumba Legends Team. Sven och Mona Tumba var så stolta över att deras barnbarn, 19-åriga Andreas Tumba fick spela i kedjan med Mats Sundin och Peter Forsberg.

Under hela matchen kommenterade Lasse Kinch och LG Janson, vilket förhöjde stämningen ytterligare i den fullsatta ishallen.

18.00 Alla går över till Tumba Scenen där det är buffé i Café Garbo. På podiet sitter Sven Tumba i en röd fåtölj. Runt honom samlas Lasse Björn, ”Lillstöveln” Öberg, Kurre Thulin, Ulf Sterner, Anders Hedberg, ”Lillpröjsarn” Nilsson, Mats Sundin och Peter Forsberg.

Idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth inledde på scenen och därefter berättade alla legenderna sina bästa minnen tillsammans med Sven Tumba. 

19.00 Honourable Day of Hockey avslutas i ishallen med en högtidlig stund med nationalsång av Raymond Björling, när Sven Tumbas Tre Kronor-tröja nummer 17 hissas upp i taket.

"Jag var där", kan jag säga om 1958 Sverige-Brasilien och 2010 Sven Tumba-dagen.