Folkpartistiskt kommunalråd anklagas för rasism

1:58 min

Det folkpartistiska kommunalrådet i Haninge, Peter Olevik Dunder, kritiseras för rasism av partiets andranamn på kommunlistan, Sepideh Erfani, efter att han kallat henne för osvensk. När folkpartiet i Haninge kommun fördelat kommunala topposter efter valet, så har Sepideh Erfani ställts utanför.

Av partikamrater har Sepideh Erfani fått höra att Peter Olevik Dunder motiverat beslutet med hennes sätt och bakgrund. Sepideh Erfani, berättar att andra medlemmar vittnat om att kommunalrådet Peter Olevik Dunder sagt att hon inte är lämplig eftersom hon är ”osvensk” och sedan förklarat för de personerna vad han menade med det.

Enligt henne så har hon själv hört kommunalrådet beskriva henne på samma sätt tidigare fast utan att han använt just ordet osvensk.  

– Jag pratar, jag viftar på händerna, jag är stark i rösten och jag reagerar hårt, det var samma beskrivning fast med ordet osvensk till andra medlemmar, säger Sepideh Erfani.

Sepideh Erfani stod på andra plats på folkpartiets valsedel i Haninge kommun, och tog plats i kommunfullmäktige.

När nu partiet skulle fördela sina ledande poster i de kommunala nämnderna, så ville Sepideh Erfani gärna bli vice ordförande i socialnämnden. Mikael Trolin som är ordförande i folkpartiets kommunförening i Haninge, fick då höra att hon inte var aktuell.

– När det har kommit fram att hon har allmänt intresse för den här posten som förste viceordförande för socialnämnden, att det är för yvigt, det är för osvenskt helt enkelt. Jag vet inte om de menar att hon har konstig brytning eller att hon viftar för mycket med händerna eller vad det kan vara.

– Vem har sagt osvenskt?

– Det är kommunalrådet Peter Olevik Dunder som har sagt det till mig, säger Mikael Trolin.

Vid medlemsmöte i helgen, nominerade valberedningen istället en av sina egna ledamöter till posten i socialnämnden. Och kommunalrådet Peter Olevik Dunder förnekar att han ska ha kallat Sepideh Erfani osvensk.

– Hon och jag har jag haft många samtal genom åren om många olika saker, men jag tror aldrig att jag sagt just det.

– Har ni haft svårt att komma överrens du och Sepideh?

– Till och från så har vi haft det. Vi har känt varandra i flera år, det är klart att vi haft meningsskiljaktigheter längst vägen. Jag hoppas att vi kan lösa dem nu precis som vi har löst meningsskiljaktigheter förr, säger folkpartisten och kommunalrådet i Haninge Peter Olevik Dunder.