Chatt med Björn Ranelid

Björn Ranelid chattade med lyssnarna efter Bokcirkeln del tre. Här kan du läsa hela chatten.
Johan:Har du varit med i någon bokcirkel förut? Vilken bok skulle du vilja läsa i ett sånt här sammanhang en annan gång?
Björn Ranelid:Jag har inte varit med i en läsecirkel tidigare, men denna juvenila gång var och är mycket givande. I ett sådant fall skulle jag föreslå Peter Hoeghs novellsamling Berättelser om natten.
Helen:Jane prövar olika sätt att leva, lite olika yrken också kanske. Vad tror du att du hade gjort om du inte blivit författare?
Björn Ranelid:Jag hade förmodligen varit lärare, vilket jag varit i tolv år, eller finsnickare. Handens arbete är aldrig skilt från hjärnans.
Linde:Jag skriver lite själv och undrar hur du gör för att komma igång? Väntar du på inspiration eller?
Björn Ranelid:Jag åker land och rike runt och framträder på scen. I år har det blivit nästan 120 tillfällen och sammanlagt omkring 3000 på tjugosju år efter den litterära debuten. Jag arbetar oerhört hårt och flitigt och tänker aldrig på och inväntar aldrig inspiration.
moderator:Hej! Här strömmar frågorna in! Björn Ranelid har som ni ser redan börjat svara. Skicka in dina frågor, men gör det nu, för om en halvtimme (15.15) är chatten över! Varmt. Marie Lundström.
Axel L:Kan du skämta om dig själv?
Björn Ranelid:Jag tvekar aldrig att skämta om mig själv. Förmodligen är jag en Sveriges främsta komiker, om jag vill vara det. Uppfattar du det som ett skämt, så har du humor. Mina barn har aldrig sett och hört en människa skratta så mycket som jag gör. När människans kropp är för liten, så skrattar och gråter hon. Odla ditt skratt, ty det är läkande och mittande.
Carin:Kan du som man känna igen dig i Jane Eyre? Om ja: Hur?
Björn Ranelid:Ja, i många avseenden. Hon är uppmärksam på sin omgivning och hon är orädd och modig. Dessutom tror hon på kärlekens oerhörda kraft.
Kjell E:Hej, Vad tycker du att du fått ut av att läsa boken i en grupp och inte för dig själv?
Björn Ranelid:Det har varit mycket roligare och mer intressant än vad jag kunde föreställa mig. Det berodde säkert också på mina vänner i panelen och inte minst på en stimulerande och engagerad programledare.
Göran:Vad tycker du om relationen mellan Jane och Mr Rochester? Jag tycker att det är tveksamt att kalla deras affär för äkta kärlek!
Björn Ranelid:Deras relation är ytterst komplicerad och den liknar inte andra kärlekar. Likväl var och är deras möten spännande, men framför allt är de oförutsägbara.
Sarah:Du verkar så full av energi. Hur får du kraft och ork? Själv är jag så trött så här års!
Björn Ranelid:Jag får mycket energi av mina läsare och lyssnare. Därtill får jag kärlek av min hustru och mina barn och barnbarn. Jag lägger tid på mina vänner och underhåller kontakten med dem, fastän jag arbetar så hårt och mycket. Jag super inte och röker inte och tränar fysiskt, när jag har tid. Jag har varit idrottsman.
Harry R:Du sa i Bokcirkeln idag att du inte tror på att lyckan har ett zenit och sen så vänder det. Hur tror du att det är?
Björn Ranelid:Lyckan är aldrig statisk och den kan inte beskrivas rent objektivt. Lycka är en känsla och en själslig, men också kroppslig och fysisk erfarenhet. Lyckans ursprung kan vara utanför dig och den kan göras till en inre verklighet som växlar i styrka och karaktär. Lycka är dock inte ett ord utan substans. Kärleken är världens största kärnkraftverk och ingen nobelpristagara i fysik, kemi eller medicin kan förklara den. Kärlek och lycka är syskon i människan.
Lotta:Om du fick välja två eller tre personer att ha en bokcirkel med (verkliga eller påhittade!), vilka skulle du välja då?
Björn Ranelid:Då skulle jag välja Jesus, Simone Weill och Marilyn Monroe.
Kristina:Varför håller du på med alla dessa tankespråk. som du strör omkring dig(också idag)? En gång kan vara fint, 100 ggr tjatigt. Men du menar väl något med att du håller i, eller?
Björn Ranelid:Nu ljuger du, ty du har inte hört mig säga dem hundra gånger. Jag torde ha sagt åtminstone en miljard meningar hittills i mitt offentliga liv och av dem har knappt hundra varit upprepningar. Således är ditt påstående felaktigt och en förfalskning av vad jag gör och säger. Om mina upprepningar retar dig, föreslår jag att du övergår till att lyssna på dem som säger orden typ, jaba, duba, okey i var och varannan mening dygnet om. Vänligen Björn Ranelid
korven:Vilken roman är 1900-talets Jane Eyre, tycker du?
Björn Ranelid:Det var och är en svår fråga att besvara. I stunden kan jag inte komma på någon bok eller roman som motsvarar Jane Eyre.
Hanna:Vad tror du det är som retar folk hos dig? Jag tycker det är lite konstigt.
Björn Ranelid:Jag vet inte. Det syns inte i offentligen hur mycket kärlek som jag får av mina läsare och lyssnare. Knappast någon författare torde få fler vänliga brev än vad jag får. Många hatiska, förgrämd och bittra människor tror att de talar och skriver om mig när de i själva verket formulerar sig om sig själva. Jag är fredlig, nykter och artig mot mina medmänniskor. Jag bär inte fotboja och använder inte narkotika och står inte med bar överkropp och lagar mat i televisionen.
Ulla:Vilken bok av alla du skrivit tycker du bäst om? Varför det?
Björn Ranelid:Jag brukar inte uttala mig om mina egna böcker, men jag vet att Synden, Mitt namn skall vara Stig Dagerman, Tusen kvinnor och en sorg, Bär ditt barn som den sista droppen vatten och inte minst min senaste bok Kniven i hjärtat är mycket älskade av läsarna. Den sistnämnda romanen är nu tryckt sjätte upplagan.
Per T:Tackar i efterhand för dina radioprogram om Jussi B. Frågan är nu: Hur stor procent gåva/talang och hur stor hårt arbete? Vad tror DU om Jussi, Picasso, Nacka, Stenmark eller -för all del - Björn Ranelid?
Björn Ranelid:Jag skriver och menar såsom Stephen Hawking gör. Han hävdar nämligen att den avörande faktorn är hårt arbete, vilja och passion. I en del fall, såsom i Jussis, är genetiken ett viktigt inslag i sångkonsten. Nackas pappa spelade inte fotboll i större sammanhang. Picassos fader undervisade sonen.
anders ahlenius:För några år sedan skrev jag, i mogen ålder, min C-uppsats i engelska om JE. Har ni vidrört det kristna temat i boken? Om inte, så varför inte? Boken dräller av kristen symbolik, och efter noggrann genomgång finner jag denna vara den enda läsart - åtminstone ur C. Brontes synvinkel, givet hennes bakgrund och egna åsikter. Mest framkommer det i bokens andra hälft (R's ökenvandring och JE's pilgrimsresa). Men det finns där hela tiden. Inte minst strävan mot målet att bli EN kropp (med R som Master=head), allt väldigt bibliskt. Jag bemötte i min uppsats några feministiska kritiker, som fullständigt förbisett denna sida. Om man gör så, tror jag man totalt missuppfattat CB's budskap. Mvh, AA
Björn Ranelid:Jag ger dig helt rätt och påtalade just denna aspekt på Janes handlingar och ord i boken. Det bibliska och kristna budskapet är fullkomligt explicita på flera ställen i romanen.
moderator:Nu är chatten över! Björn Ranelid svarar på några frågor till innan vi stänger!
Kerstin:Hörde uppläsning av Jane Eyre för några år sedan! Spännande då och lika spännande att höra Dig och Dina kollegor diskutera den! Underbart program:))
Björn Ranelid:Jag tackar dig mycket.
Åslög Axelsson:Ni undrar hur Mrs Rochester blev galen. Läs Jean Rhy: Wide Saragasso Sea. Det är en kort roman, som också förklarar Mr Rochesters komplicerade person.
Björn Ranelid:Jag har inte läst den romanen, men ämnar göra det.
moderator:Då var chatten med Björn Ranelid slut. Bokcirkeln tackar för alla intressanta frågor och svar! Nästa måndag chattar Johan Kling, och tills dess kan ni läsa alla gamla chattar här på hemsidan.