Dagens gäst

Funck - "Man kan förlora allt och vara lycklig ändå"

18 min

Eva Funck har drivit egen barn-och dockteater i 25 år, gett ut böcker och kammat hem rader av fina priser för sina barnprogram i tv.

Om en vecka är det premiär för enmansföreställningen "Har du en lyckad föreställning om ditt liv?" Showens tema är lycka, ett ämne som Eva Funck dessutom har forskat i.

-Lycka för mig är kunskapen om livet. Att känna till vad som gör mig glad och vad som gör mig ledsen. Har jag den kunskapen vet jag hur jag ska göra för att vara lycklig hela livet och inte bara för stunden, säger Eva Funck till Lotta Bromé i P4 Extra.

Försökte gömma sin dyslexi

Programledaren och skådespelaren Eva Funck har gjort rader av faktaprogram för barn. Själv har hon dyslexi och berättar i P4 Extra att hon hade det ganska svårt i skolan i början. 

-Jag förstod väldigt lite av vad som hände i skolan och vad den personen som stod där framme pratade om, det kanske är därför jag själv har blivit så pedagogisk

I skolan fick Eva bland annat höra att hon var lat och hon fick stå ut med gliringar från sina lärare eftersom hon var dålig på att stava.

-Ett tag försökte jag gömma mig från att säga att jag hade dyslexi. Jag minns det som att jag stavade orden lite efter humör och att det var lite olika för olika dagar, berättar Eva Funck i P4 Extra.

Föräldrarna stöttade hemifrån

Men stödet hemifrån var annorlunda. Föräldrarna brydde sig inte så mycket om hur det gick med stavningen i skolan. Mamma var perfektionist och pappa kunde inte stava alls. När Eva var liten var det hennes pappa som berättade historierna och hennes mamma som rättade när det blev fel.

-Av mamma och pappa har jag lärt mig att livet handlar mycket mer om att komplettera saker. Man behöver inte vara bäst på allt om man kan använda sig av båda delarna, säger Eva Funck. 

Träffade sin första man på teatern

Eva var bara 19 år när hon träffade sin första man. Thomas var 18 år äldre än Eva, gick också på teaterskolan, men Eva bestämde sig för att förhållandet skulle fungera i alla fall. Hon blev ifrågasatt på grund av den stora ålderskillnaden men berättar i P4 Extra att det är något hon aldrig brytt sig särskilt mycket om.

-Jag bestämde mig och sa att det här vill jag ha och då var det bara att köra. Men när Thomas sedan blev bjuden på middag hos min mamma hade hon gjort lammgryta och sa till Thomas att lammkött, ja det tycker ju du om, berättar Eva i P4 Extra.

Eva Funck ser utmaningen som drivkraft

Det som Eva har sett som sin främsta drivkraft har varit utmaningar och att det måste vara något nytt som händer hela tiden. 

-Jag brukar tänka att vill man starta en teater då är det bara att se till att göra det, säger Eva Funck till Lotta Bromé i P4 Extra.

Lycka är temat i Eva Funcks nya föreställning

"Har du en lyckad föreställning om ditt liv" heter Evas nya show som har premiär om ungefär en vecka på Boulevardteatern.

Eva Funck berättar att hon kom på idén att hon ville göra teater av något som alla människor strävar efter och valde därför att göra föreställningen på temat lycka.

-Jag ville ta reda på hur det är möjligt att människor som inte borde vara lyckliga är det ändå. Hur kan det till exempel vara så att de som inte har någonting eller som har förlorat allting kan vara lyckliga, berättar Eva Funck.

"Pappa sa att jag kom från en fiskaffär"

Existentiella frågor är något som Eva intresserat sig för sedan barnsben. Kanske att det började med att hon fick ett lite annorlunda svar från sin far när hon frågade honom om hur hon kommit till:

-Min pappa brukade säga han hittade mig i en fiskeaffär. Enligt honom så var svaret på min fråga, att en dag kom han till fiskeaffären och istället för fisk så låg det plötsligt en massa barn där och att jag var en av dem.

Eva berättar att hon att historien med fiskaffären gjorde att det tog tid för henne innan hon förstod magin i varför hon existerade, men att det är något hon tagit med sig i livet.

-Det finns ju en speciell anledning och en speciell orsak till att just vi skapas och det är ju magiskt och något att värna om, menar Eva Funck.

Blir inget julpyssel i år

Programledaren och skådespelaren Eva Funck har även varit en stark förespråkare för pyssel.

Eva har bland annat sagt att om man pysslar som liten blir det lättare att ta tag i saker som vuxen, som att starta företag till exempel.

I P4 Extra med Lotta Bromé berättar hon att hon fortfarande älskar att pyssla men att hon bestämt sig för att dra en gräns.

-Jag har slutat med julpyssel. Nu är jag mest som en farmor eller mormor som bara sitter bredvid och tittar på de andra. Men det är trevligt det också säger Eva Funck till Lotta Bromé i P4 Extra.