LULEÅ

Fusk med pizzorna

En majoritet av Luleås pizzerior uppger fel livsmedel i sina menyer. Det visar en undersökning som miljökontoret gjort.

Åke Israelsson, inspektör på Miljökontoret, är förvånad över resultatet.

– Jag är lite förvånad över att det var så illa. Baserat på hur det såg ut vid andra kontroller i landet förstod vi att vi skulle hitta en hel del fel, men inte att den övervägande delen av restauranger skulle få anmärkningar.

Miljökontorets inspektion visar att tolv av fjorton pizzerior använde salladsost men uppgav att det var fetaost. Endast en av elva serverade äkta parmaskinka, trots att sådan stod angiven i menyn. Istället användes billigare kött. Likadant var det med lövbiff och krabba, där i princip alla restauranger använde lövstek och crabfish istället.

–  Det är svårt att spekulera i varför man gör såhär, men vi har konstaterat att alla varor som användes istället för originalvaran var billigare. Det allvarliga är att man som konsument inte får vad man förväntar sig. Sedan drabbas ju de företagare som verkligen säljer de exklusivare produkterna. Om andra påstår att de erbjuder samma sak till ett billigare pris, går kunderna dit istället. Det blir en snedvridning i konkurrensen, säger Åke Israelsson.