Stockholm

Blandade reaktioner efter Sahlins avhopp

Efter beskedet att Mona Sahlin kommer att lämna posten som partiledare för Socialdemokraterna i vår har redan diskussionerna om vem som kan komma att efterträda henne börjat. Men bedömare som Radio Stockholm talat med pekar på att det inte bara är vem som ska leda partiet som är viktigt, utan vilken politik Socialdemokraterna egentligen vill föra.

Efter gårdagens besked att Mona Sahlin avgår har det varit blandade reaktioner bland stockholmarna i dag.

– Det är synd. Jag gillar henne på något sätt. Jag vet inte varför men jag gillar henne, säger en av de tillfrågade.

– Vilken chock, säger en annan.

Helle Klein som är skribent, debattör och präst och var tidigare politisk chefredaktör på Aftonbladet. Hon anser att storstadsregionerna är viktiga i utformningen av Socialdemokraternas framtida politik.

– Storstadsregionerna är ett problem för socialdemokratin. Så borde det inte se ut. Men man kan ju säga att just i år gick det bäst i Stockholm för Socialdemokraterna jämfört med i Göteborg och Malmö, säger Helle Klein.

– Det är alltså viktigt att ta in storstaden och storstadsmänniskan i bilden. Vad har socialdemokratin att erbjuda där? Hur ska solidariteten se ut i storstadsregionen? Det är avgörande frågor för socialdemokratin i framtiden, fortsätter Helle Klein.

Det är däremot inte nödvändigt att den nya partiledaren är från Stockholm anser Helle Klein.

– Vi i Stockholm blir ju väldigt fixerade vid Stockholm och det kan vara viktigt. Men det är inte nödvändigt att ledaren måste komma från Stockholm. Det finns bra lokala kommunföreträdare som har ett stort förtroende, säger Helle Klein.

För Helle Klein är dock inte frågan om vem som ska leda partiet den viktigaste. Det är snarare frågan om den politik man vill föra.

– Det har varit alldeles för mycket av kampanjmakeri och pr-nissar. Nu måste ju de som är politiska ingenjörer och politiska tänkare in i socialdemokratin igen och det kan ju ta sin tid, säger Helle Klein.

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, Katarina Berggren (S), beklagar att Mona Sahlin lämnar posten som partiledare. 

– Jag hade hoppats och trott att hon skulle ta figthen. Hon hade kunnat kliva fram och styra den här skuten ur stormen, men hon valde att kliva av men jag hade hoppats att hon hade visat sina fighter-takter och tagit oss ur det här, säger Katarina Berggren (S).

Varför tror du att hon valde att kliva av då?

– Jag tror att det politiska ledarskapet har brustit. Jag tror att det är väldigt viktigt att man som ledare har ett bra stöd, att man har kloka rådgivare runt omkring sig och duktiga medarbetare som kan stötta i motgång, säger Katarina Berggren (S).

Hur ser du på framtiden nu?

– Jag tror att vi är många som känner att vi ska kavla upp ärmarna och visa att Socialdemokraterna är ett framtidsinriktat parti.

                                                                               Mia Bryngelson
                                                                        mia.bryngelson@sr.se
                                                                          Peder Gustavsson
peder.gustavsson@sr.se
Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se