MORA

Landstinget medger brister

Kommunikationen mellan landstinget och Dalarnas kommuner fungerar inte. I går berättade vi om Micke i Mora som inte fått den hjälp han har rätt till. Och landstingets psykiatrisamordnare medger brister.

Micke i Mora har ADHD, har missbrukat droger och förlorade båda sina föräldrar när han var barn. Ändå fick han ingen hjälp av samhället.

– Det är ett tragiskt livsöde. Och det är väldigt tråkigt att det blivit så här, säger landstingets psykiatrisamornare Stefan Tungström.

Varför det blivit så här för Micke kan bero på att det har varit många inblandade och att det är brist på samordning mellan olika instanser säger Stefan Tungström.

Kommunikationen fungerade alltså inte. Micke föll mellan stolarna. Och det är han inte ensam om.

– Nej tyvärr är det väl så att han inte är ensam. Det är jätteviktigt att det här lyfts fram och att man sätter fokus på de här samordningsproblemen. Tyvärr så förekommer det. Och det visar ju bara att de insatser som har gjorts på olika nivåer är nödvändiga. Och det behöver göras mer.

Vad tycker du att Micke ska göra?

– Han ska stå på sig. Men det är ju lätt att säga. Kommunen och psykiatrin måste ju ta sitt ansvar och hjälpa Micke. Det tycker jag framför allt, säger Stefan Tungström.

Läs också:

Dalanytt
dalanytt@sr.se