Grönländsk värmebölja lockar nya fiskarter

1:12 min

Havstemperaturen runt Grönlands kuster har stigit kraftigt under senare år. Det har fått ett flertal fiskar som är vanlig i norra Europas varmare kustvatten att dyka upp runt den stora ön i väster. Det visar en sammanställning som gjorts av forskare på Grönlands naturinstitut.

– Ja, vill visa dig Havtasken (marulken) som precis kommit in, säger havsbiologen Kaj Sünksen. Han tar fram en marulk ur en kartong. Fiskens breda leende har stelnat inne i frysrummet på Grönlands naturinstitut.

Marulken är en av fem fiskarter som vanligtvis lever i det varmare Nordeuropa och som de senaste åren har börjat fastna i grönländska fångstredskap. Det beror enligt forskarna sannolikt på att vattnet blivit allt varmare runt Grönland.

Att vattentemperaturen har ökat de senaste åren beror främst på naturlig variation i cirkulationen i Nordatlanten. Den varma golfströmmen har en sidogren som drar förbi Grönland, det är en havsström som har ökat i styrka de senaste åren.

Kommer det då i framtiden att fiskas ännu mer marulk runt Grönland?
– Jag är ingen spåman, så det kan jag faktiskt inte riktigt svara på, säger Mads Hvid Ribergaard. Han är oceanograf på Danmarks meteorologiska institut och specialiserad på havsströmmarna runt Grönland.

– Kanske fortsätter det att bli varmare i vattnet eller så blir det kallare, säger han. Det handlar om kaotiska system som vi idag inte kan förutse, enligt Ribergaard.

Det här reportaget är en del av det internationella Arktissamarbetet, , där Sameradion, Vetenskapsradion och SR International samarbetar med medier i de andra länderna runt Arktis.