Förhandlingar om EU-budget brakade samman

2:07 min

Trots många timmars förhandlingar blev det ingen överenskommelse om EU:s kommande budget i natt. Politikernas budgetmisslyckande riskerar nu att innebära problem för - bland annat - unionens nya utrikestjänst.

Trots många timmars förhandlingar blev det ingen överenskommelse om EU:s kommande budget i natt. Politikernas budgetmisslyckande riskerar nu att innebära problem för - bland annat - unionens nya utrikestjänst.

Det var en maktkamp som utspelade sig i EU-parlamentets stora byggnad i Bryssel igår kväll och i natt, en kamp mellan EU-ländernas regeringar och unionens parlament, som har fått mer att säga till om vid budgetförhandlingarna i och med det nya Lissabonfördraget.

I fråga om reda pengar fick EU-ländernas regeringar snart med sig parlamentet på en mer modest höjning av EU:s budget, som i år ligger på runt 1 150 miljarder kronor. Men i utbyte ville parlamentet ha flera tydliga förändringar av hur kommande budgetarbete ska gå till.

Bland annat har EU-parlamentet velat få rätten att komma in tidigare i budgetarbetet för att därigenom sätta mer av sin prägel på unionens budget. Men där tog det stopp i natt.

EU-parlamentets talman Jerzy Buzek anklagar några få länder för att ha blockerat en budgetöverenskommelse i Bryssel i natt. Sverige finns bland de länder som inte ville gå med på parlamentets krav i budgetförhandlingarna. Statssekreterare Hans Lindblad säger till Ekot att parlamentet ville låsa in EU:s regeringar för framtiden på ett sätt som flera länder inte kunde acceptera.

Att parterna inte lyckades komma överens kan nu bland annat innebära problem för EU:s nya utrikestjänst under ledning av Catherine Ashton. Det kostar mycket pengar att bygga upp och driva bland annat nya EU-ambassader runt om i världen - men de kraschade budgetförhandlingarna gör nu att de nödvändiga pengarna nu hänger mycket löst.

Samma sak gäller finansieringen av de nya institutioner för övervakning av finansmarknaden som EU har beslutat införa från årsskiftet.

Nu får EU-kommissionen fram till mitten av december på sig att försöka lösa dödläget och komma med ett nytt budgetförslag. Fram tills EU:s parlament och ministerråd har kommit överens om 2011 års budget kommer annars årets budget att fortsätta löpa på även på andra sidan årsskiftet.