Örebroares mosképlaner i Norge stoppas

En örebroare finns med bakom flera planer av moskébyggen i skandinavien. Det är Hussein Aldaoudi som är ordförande i flera länders muslimska stiftelser. Men i Norge har det senaste projektet stoppats. Ett bakslag för örebroaren som inte fick norska regeringens stöd. – Jag tycker det straffar norska muslimer, säger Hussein Aldaoudi.

Norrmännen säger att om de inte får bygga kyrkor i Saudiarabien så ska heller inga saudiarabiska pengar få bekosta ett islamskt kulturcentrum i Tromsö.

Hussein Aldaoudi är ordförande för den norska stiftelsen som planerade ett nytt kulturcentrum för muslimer i Tromsö. Han berättar att det finns en rad moskér i Norge precis som i Sverige. Och här finns inga hinder bara för att bidrag kommer från Saudiarabien.

Han berättar om Göteborg som ett exempel där en ny moské för 80 miljoner kronor bekostats med pengar från Saudiska regeringen.

– Vi tackar dem, säger Hussein Aldaoudi.

Frågan är vilka krav eller förväntningar stora bidragsgivare har om att få påverka verksamheten i de moskér där de lämnar miljonbelopp i gåvor. Hussein Aldaoudi säger att han själv, personligen, inte fått några förbehåll för de bidrag som hans tre stiftelser där han är ordförande tagit emot.

Men han förklarar att det skulle kunna handla om att en somalisk bidragsgivare vill ha en somalisk immam.

Hittills har han inte blivit kontaktad av islamska förgreningar som han tycker det vore svårt att samarbeta med. Han är tydlig med att muslimska fundamentalister inte är önskvärda. Och han säger defintivt nej till de muslimer som inte respekterar det system och regler som gäller i det land där de bor.