Hundratusentals kvar i flyktingläger efter översvämningarna i Pakistan

1:51 min

Ännu tre månader efter översvämningarna i Pakistan är hundratusentals människor kvar i  flyktingläger. Många saknar tillräckligt med mat och rent vatten, och FN säger att många kommer att tvingas bo kvar i läger i flera månader till, efter vad som beskrivs som den största humanitära katastrofen någonsin.

Det är kaos vid vattenutdelningen i ett flyktingläger utanför Pakistans största stad Karachi. Människorna klagar bittert över att det är brist på i stort sett allt, till och med rent dricksvatten.

Många går hungriga. En av dem, Khuda Baloch, säger att välgörenhetsgrupper och enskilda ibland kommer och slänger till dem mat, ”som om vi vore hundar”.

– Situationen här i lägret är patetisk. Myndigheterna vill att vi ska åka hem igen, därför ger man ingen regelbunden hjälp. Men vi kommer att svälta ihjäl om vi återvänder hem, där finns absolut ingenting kvar, vi kan inte försörja oss, säger Khuda  Baloch.

Tre månader efter att översvämningarna började går Röda korset, FN och andra den här veckan ut med upprop om mer pengar för vad som beskrivs som den största naturkatastrof  organisationerna sett. De säger att hundratusentals människor, särskilt här i södra Sindh-provinsen, kommer att behöva bo i läger över vintern. Vattenmassor är kvar på många håll i Sindh, och där vattnet sjunkit undan finns ingenting för  invånarna att återvända till.

Den här dagen har Läkare utan gränser kommit och öppnat en klinik. Gruppen delar ut vattenkannor.

– Jag är lycklig över att  vi äntligen fått hit stora hinkar som folk kan hämta vatten i, samt att jag kunnat försäkra mig att det kommer tre tanklastbilar till innan dagens slut. Samtidigt är det otroligt frustrerande att se barn som är nära döden i undernäring i Pakistans största stad, säger Anna Bertmar Khan som är ansvarig för insatsen.

Många drabbade levde i misär redan före katastrofen, barn i det här lägret berättar för mig att de aldrig fått gå i en riktig skola.

Pakistans regering säger att den gör allt den kan för att hjälpa men är överväldigad av  behoven.

Efter tryck från internationella givare höjer Pakistan nu skatten för landets rikaste. Tanken är att de också ska vara med och betala för att hjälpa de runt sju miljoner människor som drabbats av översvämningarna.

HÖR MER OM LÄGET I PAKISTAN I STUDIO ETT I P1 EFTER KLOCKAN 16 I DAG.