Klövsjö-Rätan

KR Trafik förlorar storaffär

1:06 min

Bussbolaget KR Trafik från Bergs kommun förlorar storaffären som skulle 100 miljoner på tio år. Upphandlingen om vilket bolag som ska få köra buss i Uppland måste göras om. Det har länsrätten i Uppland bestämt.

– Det kommer att bli svårt för oss att vinna ytterligare en upphandling eftersom alla andra vet vårt pris, så nu kommer de andra troligen att sänka sitt pris ytterligare, Gunnar Sahlén äger KR trafik.

Till att börja med vann KR trafik upphandlingen som gäller 170 bussar inom Upplands Lokaltrafik som ska börja rulla sommaren 2011 och tio år framåt.

En affär som skulle ge KR trafik en sammanlagd vinst på cirka 100 miljoner över de tio åren, men så överklagades hela uppgörelsen eftersom det visade sig att en anställd inom Upplands Lokaltrafik hade läckt ut anbudsuppgifter till ett av de konkurrerande bussbolagen. Märkligt och felaktigt, enligt Gunnar Sahlén på KR trafik eftersom de som vann anbudstävlingen och inte på något vis var inblandade läckage-skandalen.

Nu har länsrätten i Uppland avgjort tvisten och det ska bli en ny upphandling.
– De vi konkurrerar med är stora internationella bolag, och vi har inte råd att sänka vårt anbud ytterligare, säger Gunnar Sahlén.

Om det visar sig att KR Trafik inte får tillbaka kontraktet med Upplands Lokaltrafik, så överväger företaget just nu om de ska inleda en skadeståndsprocess.

– Bara att räkna på ett sånt här stort jobb, samt att driva processen i länsrätten har inneburit en kostnad på cirka en miljon kronor, och det är möjligt att vi kommer att kräva skadestånd för detta, säger Gunnar Sahlén.

Eftersom chanserna att återigen vinna upphandlingen bedöms som små, så vänder Gunnar Sahlén blickarna norrut istället.

 – Just nu tittar vi på andra ställen i Västerbotten, Umeå och Lycksele. Det handlar om cirka hundra bussar, säger Gunnar Sahlén.