Digitala Beatles till salu

1:18 min

En långdragen konflikt inom musikförsäljningen ser ut att vara över. Länge har The Beatles vägrat att sälja sin musik på den marknadsledande nätbutiken iTunes, men nu uppges en överenskommelse vara klar.

Det har varit en lång och krokig väg för att få köpa världen,s genom tiderna, största popband, the Beatles på iTunes.

Senast i augusti i år sa John Lennons änka Yoko Ono att hon inte vill se någon digital försäljning av Beatleslåtarna. Hon sa då att hon vill fortsätta att satsa på cd-försäljningen istället. Man kunde då ana en motsättning, för i våras sa Paul McCartney i en intervju att det enda som satt stopp för digital nedladdning av Beatles musik är skivbolaget EMI. Han var kritisk mot det och hoppades att det snart skulle vara möjligt att ladda ned musiken digitalt .

Nu tycks tongångarna ha ändrats. ITunes ägare Apple meddelade igår att de under tisdagen kommer att lansera, vad man kallar, en oförglömlig nyhet.

Den nyheten är enligt en rad medier som Financial Times, Wall Street Journal och andra, att Beatleslåtarna alltså kommer att finnas till försäljning digitalt. Med det hoppas de att en ny generation kommer att upptäcka musiken.

ITunes lär bli ett nytt forum att tjäna pengar på Beatles musikskatt och ett stort skyltfönster. Hittills har tio miljarder låtar laddats ned från den digitala butiken.