Boktips 16 november

Karin Lundquists tips rör sig i och kring Örnsköldsvik, Göteborg och Madrid

Egentligen är det fantastiskt. Bara genom att sätta sig skönt tillrätta, öppna en pärm med tättskrivna sidor däremellan, resa kors och tvärs över jorden, lära känna nya människor, kulturer och platser.

Karin Lundquists boktips idag bjuder oss på en resa till Örnsköldsvik, Göteborg och Madrid - minst.

Två böcker av svenska författare. Varsågod!

Kristina Sandberg "Att föda ett barn"

När Kristina Sandberg fick Norrländska litteraturpriset 2008 stod det i motiveringen att hon fick det för att "hennes texter bränner som en svetslåga". Då hade hon gett ut tre romaner. Den andra "Insekternas sång" utspelade sig i Sundsvall i "staden mellan bergen" där hon är född och uppvuxen. I denna fjärde roman "Att föda ett barn" är miljön Örnsköldsvik på sent 30-tal. Maj är huvudpersonen. Hon försöker glömma en olycklig kärlek i hembyn genom att flytta till stan och jobba som servitris på konditori. Ganska så snart träffar hon en 20 år äldre man, låter sig förföras och blir förstås med barn. De gifter sig och hon går från fattig arbetarklass till en mer besutten medelklass där hon aldrig kan känna sig riktigt hemma eller accepterad. Maj och hennes man Tomas har svårt att hitta fram till varandra och sitt barn. Hon städar för att hålla ångesten i stången och Tomas dricker.

Johannes Anyurus "Skulle jag dö under andra himlar"

Johannes Anyuru har gett ut två hyllade diktsamlingar. Den senaste "Städerna inuti Hall" blev nominerade till förra årets Augustpris. Tidigare i höst kom hans första roman "Skulle jag dö under andra himlar". Den handlar om unga, priviligerade människor som reser runt i världen och letar efter ett hem. Francis, huvudpersonen i boken, bor i Göteborg och jobbar som skulptör. Det är när han sticker iväg till Madrid och förälskar sig i Nina som tillvaron börjar gunga.