Thomas Östros:

"Partiets beslutsprocess måste respekteras"

1:35 min

Socialdemokraten Thomas Östros kommenterar nu partiledaren Mona Sahlins avgång. Östros sitter i partiledningen, det verkställande utskottet och är ekonomisk politisk talesperson. Han är en av de tänkbara efterträdarna som partiledare för Socialdemokraterna.

– Jag tycker att det känns väldigt ledsamt. Mona Sahlin och jag har jobbat väldigt nära varandra och jag tror att ingen är annat än starkt berörd av hennes beslut. Jag respekterar hennes beslut fullt ut, säger Thomas Östros.

Hur ställer du dig till att kandidera som ny partiledare?

– Jag tycker att man ska ha en väldig respekt för den här processen. Det innebär att det inte finns några kandidater. Vi har ju ännu inte ens en valberedning. Den ska väljas 4 december och sedan sätter den igång sitt arbete. Det är valberedningens ansvar att vaska fram de personer de tycker ska leda partiet och det har jag en väldigt djup respekt för.

Men vad säger du om du får frågan?

– Jag berättade just hur viktigt det är att respektera den demokratiska process vi har i ett folkrörelseparti. Det kommer jag att göra fullt ut.

Stannar du kvar i verkställande utskottet om du inte skulle tillfrågad att bli ledare?

– Du är nu inne i andra, tredje och fjärde led i en fråga där vi inte ens har börjat med att ha utsett en valberedning, säger Thomas Östros.

Thomas Östros tillhör alltså de personer i partiledningen som liksom partiledaren Mona Sahlin fått stark kritik för det mycket dåliga valresultatet.

Morgan Johansson som leder Socialdemokraternas eftervalsanalys pekade i förra veckan ut Östros som ansvarig på flera avgörande punkter.

Socialdemokraternas studentförbunds ordförande Magnus Nilsson säger i Svenska Dagbladet i dag att valförlusten inte i första hand är Mona Sahlins fel.

Rätt många andra i partiledningen har också ett rätt stort ansvar. Och Magnus Nilsson kan inte förstå varför inte de avgår.