Varmare Grönland gillas av fisk från Europa - men räkfabrikören våndas

Vattnen runt Grönland har blivit allt varmare de senaste åren och det påverkar livet i havet, och fisket som är Grönlands viktigaste exportnäring genomgår stora förändringar. Samtidigt dyker det upp nya fiskar i fångstredskapen, fiskar som annars är vanliga i Nordeuropas varmare kustvatten.

– Jag vill visa dej havtasken, säger havsbiologen Kaj Sünksen och tar fram en marulk ur en kartong. Fiskens breda leende har stelnat inne i frysrummet på Grönlands naturinstitut.
I början på 90-talet var det här en helt okänd fisk för grönländarna, orsaken är att den vanligtvis lever i norra europas varmare vatten. Men på senare år har marulken tillsammans med fyra andra arter från Europa etablerat sig i Grönland, orsaken är, menar forskarna, att havet blivit allt varmare under senare år.

– Naturintresset i Grönland är stort och grönländarna är bra på att skicka in okända fiskar till naturinstitutet för att få dem artbestämda, säger Kaj Sünksen.

Men samtidigt som fisk som gillar varmare vatten ökar så finns det andra arter i havet som minskar. Räkfisket i Sydgrönland har fått slå igen.

Slakteriet är en sliten blå plåtbyggnad i samhället Narsaq i Sydgrönland, det här var tidigare en av Royal Greenlands räkfabriker, men den är nu stängd sen flera år tillbaka. Lukten av räka har bytts ut mot lukten av får och arbetslösheten har skjutit i höjden. Det enda som påminner om räktiden är skylten med Royal Greenlands svarta bokstäver som fortfarande hänger kvar.

Men längre norrut på den grönländska västkusten finns det fortfarande gott om räkor, man fångar en bra bit över 100.000 ton om året. Räkorna är Grönlands viktigaste exportindustri.

För att ta sig från Sydgrönland upp till Sisimiut, som är en stad med en stor räkfabrik, och som ligger upp vid polcirkeln, så åker man flygplan och helikopter.

Orsaken till att grönländarna inte åker bil mellan samhällena är att det inte finns några vägar i Grönland. Om man har gott om tid kan man åka båt, men avstånden är väldigt stora. Befolkningen på 57.000 invånare är utspridda i små kustsamhällen i ett land som är fyra gånger så stort som Sverige.

Räkorna är Grönlands viktigaste exportprodukt, det kan man se även i svenska matbutiker.

Men räkfiskets kollaps i Sydgrönland och stigande vattentemperaturer gör att det är svårt för räkindustrin att besluta om investeringar i ny ännu modernare utrustning. Det säger fabrikschefen på Royal Greenlands fabrik i Sisimiut Vivi Höj Labansen

– Det debatteras i Grönland om vad som håller på att ske med det kommersiella fisket, säger Vivi Höj Labansen, enligt gamla teorier har räkorna minskat när vattnet blivit varmare, samtidigt som då torsken ökat.

Alla grönländare jag pratar med säger att det bara blir varmare å varmare för varje år som går, mindre is, mindre snö, å man undrar om det ska fortsätta på det här viset. Jag ringer upp Mads Hvid Ribergaard.

– Jag är ingen spåman, säger Mads Hvid Ribergaard och skrattar. Han är vetenskapsman, oceanograf på Danmarks meteorologiska institut och specialiserad på havsströmmarna runt Grönland.
– Kanske fortsätter det att bli varmare i vattnet eller så blir det kallare, säger han, det handlar om kaotiska system som vi idag inte kan förutse.

På 1950-60-talen var det generellt sett något varmare vid sydvästgrönland, från slutet på 60-talet till mitten på 90-talet kom en kallare period, och från slutet på 90-talet till idag så är det återigen varmare vid sydvästgrönland, temperaturen idag ligger på samma varma nivå som på 50-talet.

Hur mycket påverkar då människans utsläpp dagens mildare klimat i Grönland?

– Svängningarna beror främst på naturlig variation i cirkulationen i nordatlanten. Den varma golfströmmen har en sidogren som drar förbi Grönland. Det är en havsström som varierar i styrka och de senaste åren har den varit starkare än under 70-80 och 90-talen.
Vattentemperaturen kan helt naturligt variera med flera grader beroende på havsströmmarna, om sen dessutom mänskliga utsläpp av växthusgaser har haft en liten påverkan dagens temperaturökning är svårt att säga. Helt klart är att naturliga variationer står för en stor del av förändringarna, säger oceanografen Mads Hvid Ribergaard på Danmarks meteorologiska institut.

Varmare vatten är bra för torsken.

Att torsken ökar i Grönland kan man se tecken på i byn Sarfannguaq, en liten by längst inne i en fjord, ett stenkast från polcirkeln, med 131 invånare. Johanne Nathansen jobbar i den lilla fiskfabriken tillsammans med fyra kollegor. De är klädda i skyddskläder, gummistövlar, gummihandskar, plastförkläde och liten vit mössa för att inte hårstrån ska ramla ner på de salta fiskarna. De rensar och saltar in torskarna i stora plastkar, för export till Sydeuropa.

– Det finns gott om torsk i fjordarna och det blir alltmer jobb i fabriken, säger Johanne Nathansen.

Ägaren till fiskfabriken heter Hanseeraq Enoksen. Förutom tre fiskfabriker äger han flera stora trålare och valfångstfartyg.

Jag frågar om ett varmare klimat är bra eller dåligt för fisket?

– Ett varmare klimat är dåligt för de som använder hundsläde när de jagar och fiskar ute på isen, eftersom isen lägger sig senare på hösten och går upp tidigare på våren. Men för oss som använder mer modern utrustning är det bra. Ju längre period som är isfri desto mer kan vi köra våra fiskebåtar.

– Det som sker nu påminner om vad som skett under tidigare perioder på 1900-talet. När vattentemperaturen gått upp, så har torsken ökat och räkbåtarna har fått dra sej längre norrut till kallare vatten, säger Hanseeraq Enoksen.

Det grönländska torskfisket är idag mycket blygsamt, man är långt ifrån torskfiskets glansdagar på 1900-talet. Torsk fiskades då i stora mängder, som mest nästan en halv miljon ton om året, ända fram till 1970 då torskfisket kollapsade.
– Kollapsen orsakades främst av överfiske, men det var ett överfiske som dessutom sammanföll med att temperaturen i vattnet föll och det gjorde inte livet lättare för torsken, säger havsforskaren Kaj Sünksen

Trots att vattentemperaturerna har stigit runt Grönland så är det fortfarande räkan som är ryggraden i den grönländska exportindustrin, och även om räkan har minskat i Sydgrönland så finns det fortfarande gott om räkor på västkusten och enligt räkforskare på Grönlands naturinstitut så bedrivs det i dagsläget inget överfiske på de grönländska räkorna.

Men även om räkan skulle kunna drabbas vid ett ännu varmare klimat, även om det blir svårare och köra hundsläde på isen, menar Kaj Sünksen och många med honom att ett ännu varmare klimat faktiskt skulle vara bra för både djuren och de människor som bor granne med den kilometertjocka inlandsisen som täcker större delen av ön.

– Vi lever ju på kanten av och många arters utbredningsområde, många kan inte överleva längre norrut och inom lantbruket och till viss del inom fiskeriet går folk och säger "Fint med varmare vatten! Global uppvärmning, låt den bara komma!"

Det här reportaget är en del av det internationella Arktissamarbetet, Eye on the Arctic, där Sameradion, Vetenskapsradion och SR International samarbetar med medier i de andra länderna runt Arktis.

Gustaf Klarin