Burlöv

S anklagas för samarbete med SD

1:39 min

Den nybildade borgerliga fyrklövern i Burlöv anklagar Socialdemokraterna för att ha ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna. Detta efter att Socialdemokraterna röstade fram en sverigedemokrat till posten som andre vice ordförande.

Moderaterna i Burlövs kommun är förvånade.

– Jag tycker att det är mycket märkligt att Socialdemokraterna röstar fram en Sverigedemokrat. Deras partiledare Mona Sahlin har ju sagt att man aldrig någonsin ska samarbeta, aldrig ens ge ett passivt stöd, och det bryter man nu här, säger Lars Johnson (M).

Varför tror du att man gör så?

– Makten hägrar, man har suttit vid makten sedan rösträtten infördes i Sverige och de kan inget annat. De klamrar sig fast vid makten och det sista halmstrået ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Så säger Lars Johnssons efter gårdagens möte i kommunfullmäktige då Sverigedemokraterna fick en av två vice ordförandeposter genom socialdemokraternas stöd.

I utbyte fick S genom SD:s stöd ordförandeposten.

Lars Johnson menar att Socialdemokraterna offrade sin kandidat till den ena av viceordförandeposterna, som istället gick den borgerliga fyrklövern som sett till mandat bör ha en post. Man hade nämligen redan lovat en av viceposterna till SD som utbyte för ordförandeposten.

Lars Johnson menar att den enda dörren som fyrklövern har hållit stängd är den mot SD.

– Vi har pratat med Socialdemokraterna om att vi skulle kunna göra upp om det hela så att SD inte får ett införande, men det var de inte intresserade av.

Vad svarade de då?

– De kom aldrig tillbaka om det. Sverigedemokraterna har nu ett aktivt samarbete, de röstar på varandra. Framtiden kommer bli mycket oviss eftersom det är SD som har den här avgörande rollen som är vågmästare, de kommer sitta och styra och bestämma över hur besluten fattas i fullmäktige, säger han.

Sveriges Radio har inte kunnat nå Kent Wollmer eller någon av de andra toppnamnen inom Socialdemokraterna i Burlöv för en kommentar. Jan Hansson gick att nå men ville inte uttala sig.