Bilindustrin

Nya Saaben täcks av i dag

1:12 min

I dag lyfter Saabs vd Jan Åke Jonsson och Spykers vd Victor Muller på skynket till den efterlängtade, men försenade 9-4X.

Talande nog är det på bilmässan i Los Angeles som det hela sker, det är just på den amerikanska marknaden som Saab hoppas att 9-4X ska hitta sin publik. Ett mellanting mellan en vanlig personbil och den större stadsjeepen är konceptet som Saab nu presenterar.

Även om Saab nu är ett självständigt bolag så är den nya modellen en rest kvar från den gamla ägaren då bilen kommer byggas på en bottenplatta från GM, i en av GMs fabriker i Mexiko.

Hur mycket den nya bilen ska bidra till biltillverkarens ekonomi är oklart. Hans-Jörgen Brandt, Saabs presschef i Norden, säger att de inte vill spekulera i försäljningssiffror. Men hans chef Victor Muller ska ha sagt till nyhetsbyrån Bloomberg News att de siktar på 15 000 till 20 000 bilar per år.

TT har däremot en mer blygsam uppgift på drygt 12 000 bilar. Försäljningen startar i USA i maj men till Sverige kommer den inte förrän i augusti nästa år.