Stenberga

Nu stänger de kyrkan - protesterna fortsätter

1:29 min

Protesterna hjälpte inte - beslutet att stänga Stenberga kyrka gäller, det har domkapitlet i Växjö slagit fast.

Det var organisationen Hela Sverige ska leva som överklagade kyrkonämndens beslut. Joakim Henriksson som är ordförande i Stenbergagruppen för Hela Sverige ska leva är besviken idag.

– Vi tycker det är tråkigt och beslutet visar att kyrkan inte vill lyssna på oss. Vårt mål är att komma till en dialog med kyrkan, vi kommer att överklaga beslutet säger Henriksson.

Det var tidigare i höstas som kyrkonämnden i Bäckseda-Korsberga kyrkliga samfällighet beslutade stänga sex av samfällighetens kyrkor.

Orsaken var att kyrkorna drabbats av fuktskador och mögel. Men i Stenberga protesterade församlingsborna mot beslutet - ett beslut man tyckte var alldeles för dramatiskt.

Man ansåg att fuktskadorna inte var så allvarliga och det fanns bra sätt att hålla fukten i schack och ändå använda kyrkan. För Stenbergaborna är kyrkan viktig och stänger den nu befarar man att den kommer hålla stängt länge, mycket länge - kanske 8-10 år.

Joakim Henriksson tycker inte att kyrkonämnden har undersökt alla möjlighet för att kunna ha kyrkan i Stenberga öppen och de är till och med beredda att ta över kyrkan.

– Ja, det är vi. Detta är sista utvägen och vi är definitivt beredda att ta över miljöansvaret om man är rädda för det.