S-krisen

Tänkta partiledarkandidater undviker besked

Flera av de namn som cirkulerar i diskussionen som möjliga nya partiledare för Socialdemokraterna undviker att svara på frågan om de vill efterträda Mona Sahlin.

Gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg ses av många som en möjlig mittenkandidat, men han hänvisar till valberedningen.

– Det finns bara en persons fråga som jag kommer att svara på och det är valberedningens ordförande om det skulle bli aktuellt. Då ska jag röja vad jag känner för den frågan. I det här läget har jag inget annat svar, säger han.

Samma svar ger i princip partiets ekonomiska talesperson Thomas Östros.

– Jag tycker att man ska ha en väldig respekt för den här processen. Det innebär att det inte finns några kandidater. Vi har ju ännu inte ens en valberedning. Den ska väljas 4 december.

Men vad säger du om du får frågan?

– Jag berättade just hur viktigt det är att respektera den demokratiska process vi har i ett folkrörelseparti. Det kommer jag att göra.

Om Österberg och Östros är intresserade av partiledarjobbet är alltså oklart.

Riksdagsledamoten Morgan Johansson har också nämnts som ett alternativ för vänsterdelen av partiet, men han säger redan i dag att han inte är aktuell för partiledarposten.

– Jag har tre barn varav den äldsta är sju. Om jag ska gå in i ett uppdrag måste jag veta att jag kan göra ett väldigt gott arbete. Då handlar det om att lägga ner mycket tid på det, säger han.

Eftersom det inte finns några riktigt självklara kandidater till partiledarposten nämns i dagarna en lång rad namn.

Riksdagsledamöterna och distriktsordförandena Mikael Damberg, Veronica Palm och Håkan Juholt är några exempel.

Men när den socialdemokratiska riksdagsgruppen samlades i eftermiddags valde de alla att inte svara på några frågor.

Ardalan Shekarabi, en av de två som leder partiets kriskommission, tycker att det vore bra om de intresserade kandidaterna i stället gick ut offentligt och berättade vilken politik de står för. Han beklagar tystnaden.

– Det är ingenting specifikt för det Socialdemokratiska partiet utan alla svenska partier har ju den traditionen. Men är det en sund tradition? Jag tycker inte att det är det. Vi behöver nog komma till en situation där människor mycket tydigare presenterar sina politiska ståndpunkter och också lägger fram en idé om hur det parti som man kandiderar för ska utvecklas, säger Ardalan Shekarabi.

Shekarabi tror inte att det blir någon öppen debatt mellan partiledarkandidaterna och Morgan Johansson menar att det skulle vara förödande för partiet om det skulle bli en.

– Det riskerar att bli fel och jag tror att det skulle också slita sönder partiet i slutändan och fördjupa en del konflikter, säger Morgan Johansson.