MALMFÄLTEN

LKAB satsar på skolteater

1:50 min

LKAB satsar nu på kultur. Alla skolelever i Malmfälten kommer de närmaste tre åren att bjudas på teaterföreställningar. Satsningen är ett samarbete med Norrbottensteatern.

Norrbottensteaterns chef, Karin Enberg säger att det här är en speciell satsning som är den första av sitt slag i Sverige:

– Den är faktiskt unik. Det är en pionjärsatsning av LKAB, för det finns inget liknande samarbete. Det finns sponsorsamarbeten som ger och tar i avtal, men det finns ingenstans att tredje part - i det här fallet barn och unga - få något mer än vad de skulle ha fått.

Satsningen startar till våren med musikalen Snövit och Karin Enberg hoppas nu att "LKAB-modellen" får många efterföljare.

Det är långt ifrån alla elever i Kiruna, Gällivare och Svappavaara som fått gå på skolteater varje år. Men det ändrar gruvföretaget LKAB på nu när de går in och betalar skolornas och teaterns omkostnader.

Lotta Fogde är LKAB:s informationsdirektör:

– Vi tar klivet in i skolan och vi tar ett rejält kliv in på kulturområdet, vilket är roligt eftersom det stöd vi ger sen tidigare domineras av idrottsklubbar. Det här är det första steget i en satsning från LKAB:s sida på att stärka skolorna i Malmfälten.

Vad vinner LKAB på det här?

– Fritidsutbudet och livsmiljön på våra verksamhetsorter ska vara rikare än vad man kanske förväntar sig på en liten ort. Det tror vi är bra för människors intresse för att flytta hit och arbeta och bo och jobba på LKAB.

Lotta Fogde vill inte säga hur mycket pengar LKAB satsar på skolteater.

– Det är en ganska rejäl satsning - en av våra större satsningar inom att stödja andras verksamheter.