Finansbolagen försökar lobba sig ur nya regler

De nya hårdare finansregleringarna i USA har lett till intensiv lobbying från Wall Street.

Amerikanska banker och finansbolag lobbar nu hårt för att försöka slippa undan de nya lagarna.

Wall Streets lobbyister lyckades inte stoppa finansreformen. Nu försöker de med plan B, att hitta kryphål eller undantag från de nya strängare finansreglerna.

Banker, fondförvaltare och försäkringsbolag står i kö för att få enskilda möten med makthavare i Washington, det visar en sammanställning som Los Angeles Times har gjort.

Sedan president Obamas nya finanslag trädde i kraft i somras har Wall Streets lobbyister haft minst 510 möten i Washington med representanter för Centralbanken, finansinspektionen och andra finansmyndigheter.

Oftast argumenterar lobbyisterna för olika former av undantag. Ett exempel är investmentbolaget BlackRock, som vid ett möte i september begärde att få slippa undan reglerna som begränsar den omstridda handeln med derivat.

Annars, varnade BlackRocks advokater, skulle företaget bli tvunget att skära ned sin service till kunderna.

De här lobbyförsöken skulle normalt sett ha hållits hemliga. Men, som en del av finansreformen, så har Centralbanken och andra finansmyndigheter börjat redovisa sina kontakter med lobbyister, vilket ger en ovanlig insyn bakom kulisserna.

Av loggböckerna framgår det att bankjätten JP Morgan varit flitigast med att uppvakta myndigheterna, tätt följd av en annan storbank, Goldman Sachs.

Redovisningen avslöjar också att olika konsumentgrupper har svårt att mäta sig med Wall Streets påtryckare. Nittio procent av alla lobby-försök har kommit från banker och finansbolag, enligt Los Angeles Times.