Spaniens ekonomi går trögt

1:23 min

Spaniens ekonomi står och trampar. Enligt siffror från den nationella statistikbyrån blev det noll tillväxt under det tredje kvartalet i år.

Noll tillväxt var inte den signal som den spanske premiärministern Zapatero ville skicka till omvärlden i en tid då Spanien försöker övertyga alla om att landet inte är lika illa ute som Irland, Grekland och eventuellt Portugal.

För hela den senaste 12-månadersperioden var tillväxten 0,2 procent. Det går trögt att komma på fötter igen efter kraschen i byggindustrin och den pågående krisen i fastighetssektorn.

Enligt tidningen El País är momshöjningen en förklaring till att ekonomin inte har någon fart. Höjd moms har minskat spanjorernas köplust. Samtidigt har priserna inte rusat iväg, tack vare att handlarna i stället har minskat sina marginaler.

Spanien lever med den högsta arbetslösheten i Europa, vilken driver upp budgetunderskottet och statsskulden.

Tuffa sparpaket med bland annat sänkta löner för statsanställda riskerar nu också att bromsa ekonomin.

Centralbankschefen manade för någon dag sedan bankerna att fortsätta sin konsolidering, i synnerhet sparbankerna som haft en vidlyftig utlåning.

Spanien är eurokretsens femte största ekonomi, vilket gör sitsen känslig. Det gäller därför nu att få omvärlden att tro på Spanien och markera skillnaderna gentemot Irland.