Burlöv

Burlövs socialdemokrater förnekar SD-samarbete

1:53 min

Den borgerliga oppositionen i Burlöv har anklagat Socialdemokraterna i kommunen för att ha inlett ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna. Men det förnekas av kommunstyrelsens ordförande Katja Larsson (S).

– Nej, det gör vi inte, säger Katja Larsson.

Varför tror du att den borgerliga fyrklövern säger att ni gör det?

– Jag kan tänkta mig att de tror det för att SD röstade på vår kandidat som ordförande, men de röstade ju på deras kandidat också.

Men ni röstade ju på Sverigedemokraternas kandidat, du tror inte att det kan vara därför?

– Nej det vet jag inte... ja det kan ju vara det också, men det få faktiskt de svara på.

Katja Larsson tror att man röstade fram Sverigedemokraternas kandidat till andre vice ordförande i fullmäktige eftersom partiet har sju mandat, medan den andra kandidaten var från folkpartiet som bara har tre och att därför det rent demokratiskt är en direkt följd av valet.

Att den borgerliga fyrklövern kontaktat Socialdemokraterna för att få till stånd ett samarbete för att undvika att Sverigedemokraterna blir vågmästare, det stämmer inte säger hon, men hon medger att det inte skulle ha varit aktuellt.

– Vi vill ju försöka och försöka att behålla ordförandeposterna eftersom vi är största partiet, förklarar hon.

Så de borgerliga har krävt mer än de gjorde innan har krävt mer nu?

– Nej alltså... Ja det kan man säga. Det är klart de har ju sjutton mandat så de vill ju också ha ordförandeposter, säger hon.

Mats Johansson är Socialdemokraternas talesperson i demokratifrågor. Han menar att man i Burlöv gått emot partiets allmänna hållning kring hur man ska hantera Sverigedemokraterna. 

– I från partiets sida tar vi definitivt avstånd från den här typen av sätt att agera, säger han.

Vad skulle de ha gjort istället i Burlöv tycker du?

– Man skulle ha avstått från att delta i den här voteringen.

Men hade ju den borgerliga fyrklövern fått en till kandidat?

– Nu blev det ju en annan borgerlig kandidat som man valde att rösta fram, som dessutom står för en helt annan grundläggande människosyn.

Han menar att om man väljer att betrakta Sverigedemokraterna som ett parti som andra så legitimerar man dem vilket Socialdemokraterna absolut vill ta avstånd ifrån.

– Jag hoppas att det felsteget inte kommer att upprepas någon annanstans, säger Mats Johansson (S).