Matbrist kan leda till nya kravaller

FN varnar nu för en ny livsmedelskris som den för två år sedan, som utlöste kravaller i en rad fattiga länder. Matpriserna stiger igen, och det krävs stora skördar nästa år för att undvika en ny kris.

Svårare tider är att vänta, om inte världen lyckas producera mer mat nästa år. Det är budskapet från FAO, FN:s mat- och jordbruksprogram i sin senaste rapport om den globala tillgången och priset på mat.

I år väntas matpriserna i fattiga länder stiga med 11 procent och i de allra fattigaste som importerar en stor del av sin mat med 20 procent.

Det är en enorm ökning av kostnaderna för fattiga människor som redan lägger en stor del av sin disponibla inkomst på mat.

Världsmarknadspriserna har stigit på de flesta jordbruksprodukter de senaste månaderna, som vete, majs, socker, kassava.

För bara några månader sedan trodde FAO att skördarna av till exempel vete skulle stiga i år, men sedan dess har bland annat torka i Ryssland ändrat på det.

Nu säger FAO istället att spannmålsskördarna kommer att minska med två procent, och det i ett läge där priserna redan är mycket höga.

Bristen gör att reservlagren av spannmål sjunker nu, och det är precis samma scenario som före matkravallerna i över 30 länder för två år sedan.

I år har fattiga redan gått ut på gatorna och protesterat mot höjda matpriser här i Moçambique.

FAO sa då att det inte fanns någon risk att kravallerna skulle sprida sig eftersom tillgången generellt var god, men den prognosen har alltså ändrats nu.