Första civila domen mot Guantánamofånge

1:34 min

Den förste Guantánamofången som ställts inför civil domstol i USA, har nu fått sin dom, mannen frias på alla åtalspunkter - utom en.

Den terroristanklagade Ahmed Ghailani från Tanzania har tillbringat sex år i amerikansk fångenskap, nu får han sin dom. Ghailani är inte skyldig till terrorbrott, meddelar domstolen i New York, som friar honom på fler än 200 åtalspunkter.

Ghailani har anklagats för att ligga bakom bombdåden mot USAs ambassader i Kenya och Tanzania 1998, då fler än tvåhundra personer dödades.

Domstolen finner honom skyldig på en åtalspunkt: när det gäller sammansvärjning i syfte att skada amerikansk egendom, ett brott som kan ge minst tjugo års fängelse.

Han greps av amerikansk säkerhetstjänst i Pakistan 2004, och har sedan dess hållits fängslad på bland annat den amerikanska Guantánamobasen på Kuba.

Den rättsliga prövningen har fått stor uppmärksamhet, eftersom det här är första gången en Guantánamofånge ställts inför civil istället för militär domstol. Rättegången ses som ett test för president Barack Obamas linje i Guantánamofrågan.

Obama har lovat att stänga det ökända fånglägret, hans förslag går ut på att flytta de misstänkta till fängelser på amerikanska fastlandet, och genomföra rättegångar i civila domstolar.

Hittills har de planerna mött kraftigt motstånd i kongressen. Fortfarande hålls fler än 170 terroristmisstänkta män fängslade - utan rättslig prövning - på Guantánamobasen.