SOCIALSKANDALEN

Dagen efter rapporten - två får sparken för miljoner

1:34 min

De två cheferna som stängts av på individ- och familjomsorgen i Marks kommun kommer att få sparken. Uppsägningarna kan nu komma att kosta skattebetalarna miljontals kronor.

I slutet av september påbörjade en extrern konsult sitt arbete med att gå igenom vad som egentligen försigått inom Marks socialtjänst. 

Då hade verksamheten redan uppmärksammats stort i media, och mängder av exempel på tragiska mänskliga öden hade radats upp - exempel som pekade på ett utbrett systemfel inom hela socialtjänsten.

Samtidigt som kunsultens granskning startade stängde man även av två chefer på individ- och familjomsorgen.

Domen
Igår onsdag kom så rapporten - en tung bredsida som i första hand riktades mot just de två avstängda cheferna.

"Med tanke på den starka kritiken mot ledningen bör kommunen värdera om det alls är möjligt att med nuvarande ledning komma tillrätta med den nuvarande arbetssituationen".

Under torsdagsförmiddagen kom signaler på att cheferna skulle få lämna sina jobb - något som sedan bekräftades på en pressträff under dagen.

En sjuk organisation
Socialchefen Magnus Andersson liknar situationen efter sommaren som att dammlyckor öppnades, och fick honom att förstå att det var en sjuk organisation.
Bland annat ringde flera före detta anställda och berättade hur illa organisationen fungerade.

– När det var som värst har det mer eller mindre varit ett haveri.

De två avstängda cheferna får nu aldrig sätta sin fot på socialförvaltningen någon mer gång.

– Deras förtroende är helt förbrukat säger ordföranden Anita Lomander och får medhåll av både vice ordföranden Mia Magné och socialchefen Magnus Andersson.

Miljonbelopp för avgångar
Exakt hur de två avstängda cheferna nu ska lösas från sina anställningar är inte klart.
Socialchefen säger med en viss befrielse i rösten att denna fråga har han lämnat över till kommunens högste personalansvarige.

Tvingas kommunen att betala de båda varsin årslön för att lösa ut de båda, kommer det att handla om miljonbelopp.

– Hur mycket det kommer att kosta och vem som tar kostnaden, om det blir kommunens kassa eller socialförvaltningens vet jag inget om i dagsläget, säger Magnus Andersson.

Lång väg tillbaka
Det kommer dock att ta tid innan arbetet på barn- och familjeenheten fungerar normalt igen.

När det gäller myndighetsutövningen, det normala arbetet, så kommer det förhoppningsvis vara klart till sommaren nästa år. Däremot tror Magnus Andersson att det kommer att ta år innan man är klara med kvalitetsarbetet med barnärenden.