Vänersborg

Vänersborg utan styre

1:20 min

Otåligheten växer i Vänersborg över att det fortfarande inte är klart vilka partier som skall styra de kommande fyra åren.

– Det är förödande i våra relationer med andra kommuner, men kanske mest förödande är det för verksamheterna i kommunen som inte har något att rätta sig efter när det inte finns någon som bestämmer, säger Bo Carlsson, Centerpartist och avgående kommunalråd.

1 november verkade allt vara klart. Moderaterna och Folkpartiet skulle styra i minoritet med 18 av 51 mandat i kommunfullmäktige. Men det har runnit en del vatten under broarna sedan dess.

Idag säger både M och FP att förhandlingarna med andra partier fortsätter med sikte på en majoritet.

– Men vi är beredda att styra i minoritet, säger Moderaternas gruppledare Gunnar Lidell.

Även Centerpartiet, som styrt kommunen i åtta år tillsammans med Socialdemokraterna, kan vara på väg mot en omprövning. Nu går vi i opposition, sade Centern efter valet. I går kväll hade partiet medlemsmöte och nu säger gruppledaren Bo Carlsson:

– Nu har det gått så hemskt lång tid efter valet. Vi har ju ett ansvar som parti i det här läget också så vi måste överväga att fundera i andra banor.

Det finns efter valet tre block i Vänersborg. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har valteknisk samverkan. Det har också Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Välfärdspartiet.

Det innebär ett samarbete om fördelningen av poster snarare än om politiken. Det tredje och största blocket är Moderaterna och Folkpartiet, som är grunden för en koalition hur den än kommer att se ut.

M och FP har närmat sig Vänsterpartiet, men det har inte lett till något politiskt samarbete. Moderaterna och Vänsterpartiet var kommunvalets stora vinnare i Vänersborg, båda ökade med fyra mandat.

Bo Carlsson säger att det mest troliga är ett minoritetsstyre med en ansvarsfull opposition. Han säger att Centepartiet inte fått något erbjudande om att ingå i en koalition.

– Men ryktesvis har jag hört att det är på gång.

Att en sådant erbjudande kommer så här sent, om det nu kommer, tycker Bo Carlsson är "lite udda".