Bombattrapp spär på rädslan för terrordåd

Polisen i Namibia hittade i dag en misstänkt sprängladdning när ett flygplan med destination München skulle lastas med bagage. Enligt uppgifter till den tyska TV-kanalen ZDF rör det sig om en attrapp.

Så sent som i går varnade den tyske inrikesministern för att det planeras terrordåd mot Tyskland. Jasmina Öhnings tänkte sig för innan hon åkte till centralstationen i Berlin, en av de platser där säkerheten har höjts.

– Klart att jag tänker på det, men samtidigt, händer det så händer det, säger hon.

Innanför svängdörrarna patrullerar poliser med gröna skottsäkra västar utanpå de blå uniformerna och med automatvapen över bröstet.

Inrikesminister Thomas de Maziere har tidigare varit betydligt återhållsammare med att varna för förestående terrorattentat än sina europeiska och amerikanska kollegor och därför togs uttalandet igår på desto större allvar.

Det finns anledning till oro men inte till hysteri sa Thomas de Maziere vid den hastigt sammankallade pressträffen i går.

Utländsk säkerhetstjänst har varnat Tyskland för att en attack är planerad till slutet av november, sa inrikesminister men ville inte gå in på detaljer.

Utöver en upptrappad säkerhet vid tågstationer och flygplatser så kommer också gränskontrollerna att tillta och inrikesministern uppmanade också allmänheten att rapportera misstänkta beteenden i sin omgivning.

Men Jasmina Öhnings utanför centralstationen säger att folk är lite avtrubbade vid det här laget.

– Vi har hört sådana här varningar förr utan att det har hänt något, och när det har hänt något har säkerhetstjänsten först i efterhand sagt att de visste att något var på gång, säger Jasmina Öhnings.

Den tyska federala polisen, BKA, ska nu skicka experter till Namibia för att undersöka det senaste hotet mot den tyska säkerheten.