Krisen i Irland

Regeringen beredd ta emot utländska miljardlån

2:08 min

När det i går verkade som om den irländska regeringen nu kan tänka sig att gå med på nån form av ekonomiskt räddningspaket så lugnade det finansmarknaderna och börserna steg. Men i irländsk tv gick det hett till mellan regeringsföreträdare och oppositionspolitiker

Det är Labourparlamentarikern Pat Rabbitte som i tv-bolaget RTE:s kvällssändning tycker att kommunministern Pat Carey och hans regering borde skämmas för att det irländska folket nu förödmjukas genom att landet måste få hjälp utifrån.

– Det är, fortsätter han, regeringens dåliga övervakning av bankerna som gjort att staten har tvingats gå in med flera hundra miljarder kronor för att täcka bankernas skulder.

Det är ju framförallt bankerna som är måltavlan för de experter från EU och Internationella valutafonden som nu har kommit hit till Dublin för att arbeta fram ett räddningspaket.

Efter att länge ha hävdat att det inte behövs någon utomstående hjälp så verkar den irländska regeringen nu vara beredd att acceptera att Irland tar emot ett lån på ett antal hundra miljarder kronor - pengar som ska finnas tillgängliga för att vid behov stötta dom irländska bankerna.

Men exakt hur uppgörelsen kommer att se ut väntas inte bli klart förrän nån gång nästa vecka.

När jag träffar professorn i nationalekonomi på det oberoende forskningsinstituet ESRI John FitzGerald säger han att han länge inte trodde att det skulle behövas nåt räddningspaket.

– Förutom banksektorn så är Irlands ekonomi tillräckligt bra för att landet borde klara det här på egen hand, säger John FitzGerald. Men när finansmarkanderna helt tappade tron på Irland och det blev omöjligt för irländska banker att låna pengar och räntorna på irländska statsobligationer steg till rekordnivåer då var det kört, säger han.