Provocerad av Elisabeth Ohlson Wallins utställning

I helgen var jag på Elisabeth Ohlson Wallins nya utställning "Jerusalem". Bilderna som presenteras är tagna i Jerusalem och utgår ifrån homofobiska citat i religiösa texter. Hennes foton är intressanta och utstrålar mycket värme och motstånd i kontrast till texterna (som bland annat hävdar att en man som knullar en annan man bör dödas).

Bilderna är intressanta och fotona är vackra. Jag hörde två tanter (ja, det var mest övre medelåldersakademiker där) som sa "ja, de känner sig ju fördömda. Bögar känner sig fördömda!". Men varför står jag då där på Världskulturmuseet och är irriterad och provocerad? Jag tänker framför allt att det beror på den växande islamofobin i Sverige. Allt som görs och sägs verkar vara "muslimernas fel", men det är väldigt farligt och felaktigt att skylla på en grupp och skapa en hotbild om muslimer.

Och är det verkligen så att vi måste ställa två grupper mot varandra: muslimerna mot HBTQ-gruppen? För det är lite det intrycket jag får av utställningen. Jerusalem sägs ta upp tre världsreligioner: kristendom, islam och judendom. Ändå återkommer de som presenterar till att muslimerna, dom där… ja dom där. Dom måste ju ändå vara värst. Vad har museer för ansvar? Är det att polarisera grupper eller skapa en dialog? När är provokation legitimt?

Det är inte ovanligt att religion och sexualitet kolliderar, skapar debatt och konflikter. Det har ju hänt sen religionerna uppkom.

RFSL är med och finansierar Elisabeth Ohlson Wallins utställning. Men vad är det de finansierar? Det kanske vore okej om presentatörerna hade koll på vad paraplybegreppet transperson innebär. Det är ju viktigt att  museer får en HBTQ-kompetens som gör att de inte säger felaktigheter som till exempel transvestit när de menar transsexuell osv.

Men oavsett kan jag rekommendera alla att gå och se "Jerusalem". Den väcker många känslor och då har ju utställningen lyckats.

Och hur är det nu med HBTQ-"kulturen"? Är inte den överhuvudtaget ganska typiskt "svennig" med vita, medelålders män som tillåts sätta agendan? Tillåts olikheter inom HBTQ?

Vad tycker du?

/Robert