Tintin ställs inför rätta

2:11 min

I morgon, måndag, är seriefiguren Tintin huvudperson vid en rättegång om rasism. Seriealbumet Tintin i Kongo innehåller bilder av afrikaner som många anser vara kränkande, och i Tintins "hemland" Belgien har Bienvenu Mbutu stämt förlaget som ger ut Tintin i Kongo. Rättegången kan leda till att det blir förbjudet att sälja seriealbumet i Belgien.

- Det här seriealbumet ger en oacceptabel bild av Afrika, säger Bienvenu Mbutu.

I Tintin i Kongo ser vi allmänt dumma och kolsvarta afrikaner med jättestora läppar. Rent rasistiska bilder, enligt Kongofödde Bienvenu Mbutu.

Han har bott i Belgien i över 20 år. Nu driver han en rättsprocess med stöd av en lag som förbjuder rasistiska bilder i konstnärliga produkter. Detta kan leda till att domstolen förbjuder försäljning av det här seriealbumet i Belgien.

Bienvenu Mbuto menar att alternativet för förlaget är att dels be kongoleser om ursäkt för seriealbumets kränkande bilder och dels att albumet får någon slags försättsblad där de beskriver något av det koloniala Belgiens övergrepp i Kongo för 100 år sedan.

Bienvenu Mbutu säger att yttrandefriheten väger mindre tungt i detta fall än rätten för en mörkhyad person att leva ett värdigt liv i Belgien.

Företaget Moulinsart äger rättigheterna till Tintinböckerna. Hittills har de hävdat att Tintin i Kongo måste ses i ljuset av att albumet skrevs för 80 år sedan, när synen på rasism var annorlunda.

Om domstolen nu lägger ett, vad Moulinsart menar, "politiskt korrekt filter" på ett seriealbum kan man tvingas att förbjuda även flera andra böcker av exempelvis Jules Verne eller Honoré de Balzac.

Kongo styrdes i 75 år från Belgien, ett kolonialstyre som för bara runt 100 år sedan byggde bland annat på ett systematiskt slavarbete. Runt 10 miljoner människor uppskattas ha förlorat livet på grund av Belgiens brutala regim.

Tintin i Kongo skrevs mitt under kolonialtiden, och författaren Hergé har hävdat att han då som ung i praktiken blev tvingad av en dagstidning att hitta på en serie om hur bra den belgiska kolonialismen var.