Påtryckningar mot pälsbutiker kan vara olagliga

1:29 min

Organisationen Djurrättsalliansen har under flera år fått butiksägare att sluta sälja kläder med pälsdetaljer, men deras påtryckningar kan vara brottsliga och påminner i vissa fall om ren utpressning, rapporterar P1:s Kaliber.

– Maffiametoder tycker jag att det är. Vi gör ju ingenting som är fel, vi följer lagen och man får lov att sälja päls. Men de bryter mot lagen när de krossar rutor och hotar, säger Lotta Alfredsson som äger klädbutiken Fiorucci i Göteborg.

Lotta Alfredsson har upprepade gånger fått sina skyltfönster krossade av militanta djurrättsaktivister.

Organisationen Djurrättsalliansen säger att de inte har något att göra med vandaliseringen, men vill att hon ska skriva på ett avtal där hon förbinder sig att sluta sälja kläder med päls.

– Om du inte skriver på så fortsätter de att krossa rutorna, men skriver du på så slutar de, säger Lotta Alfredsson.

För tio år sedan dömdes en kvinna i Göteborg till fängelse för olaga tvång när hon hade fått en butiksägare att skriva på ett liknande avtal efter att butiken blivit vandaliserad.

Sedan dess har Djurrättsalliansen i flera städer lyckats få butiker att skriva på avtal om pälsfri policy, ofta efter att butikerna har vandaliserats av okända gärningsmän. De här brotten är svårlösta, men avtalen är brottsliga menar straffrättsexperten Gösta Westerlund.

– De som går ut med de här lapparna utnyttjar ju vad som har hänt tidigare, det är ett hot om brottslig gärning – ”skriv på den här lappen, annars kommer skadegörelsen att fortsätta”. För mig är det alldeles uppenbart att det är fråga om olaga tvång, säger Gösta Westerlund.