Robotförsvar och nedskärningar på Natomötet

Ett nytt, europeiskt försvar mot robotattacker är en konkret del av den nya strategiplan som militäralliansen Nato i dag kom överens vid sitt toppmöte i Lissabon.

Nato kommer att krympa sin organisation med flera tusen personer, enligt den strategi som generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen presenterade vid en presskonferens ikväll.

Natos nya strategi handlar en hel del om att effektivisera. Antalet baser och högkvarter i Europa ska minska kraftigt.

På ledningsnivå kommer kanske 4 000 till 5 000 Natotjänster att försvinna, och till våren kommer det att bli hårda strider vid förhandlingsborden om vilka städer i Europa som ska bli snuvade på sina Natohögkvarter och baser.

Det konkret nya i Natostrategin för de kommande tio åren är beslutet att bygga ett nytt europeiskt försvar mot robotattacker från till exempel Iran eller fristående terrororganisationer. Missilförsvaret kommer att kosta totalt runt tio miljarder kronor att bygga upp.

USA:s president Barack Obama säger i ett uttalande att han är glad att Natos ledare för första gången har kommit överens om att utveckla ett missilförsvar som är starkt nog att skydda alla Natoländer i Europa, och dessutom USA. 

I morgon är det också tänkt att det nya missilförsvaret ska få en historisk dimension när Natos forna fiende Ryssland väntas gå med på att i alla fall fortsätta att överväga ett samarbete om försvar mot attackerande robotar.

Ett sådant här samarbete kan ses som ett symboliskt definitivt slut på det kalla kriget.

I morgon kommer ledare från ytterligare ett 20-tal länder hit till Lissabon. Bland andra Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ska diskutera säkerhetsläget i Afghanistan.

Om ungefär fyra år anses den internationella Isafstyrkan, där Sverige ingår, kunna ha överlämnat hela ansvaret för Afghanistans säkerhet till landets egna säkerhetsstyrkor.