Djurrättsaktivister i maskopi

1:36 min

Det finns flera kopplingar mellan Djurättsalliansen och den mer militanta och våldsamma Djurens Befrielsefront. Det visar en granskning av Sveriges Radios program Kaliber i P1. Djurrättsalliansen har varit mycket aktiv i bland annat Göteborg för att förmå butiksägare att skriva på kontrakt om att inte sälja pälsprodukter

Päls är mord, blod på era händer skanderar demonstranterna från Djurättsalliansen. Men det är inte bara slagord som kastats mot butiker i Göteborg . På nätterna har de utsatts för krossade fönsterrutor. Vandaliseringen har en annan organisation, Djurens befrielsefront tagit på sig.

Men butiksinnehavaren Lotta Alfredsson ser ingen skillnad på de olika organisationerna...

– Jag tror inte det är några andra. När vi säger, om vi slutar sälja päls, vad händer då? Då slutar ju rutorna att krossas, säger Lotta Alfredsson.

Har de sagt det till er?

– Ja, dom har sagt det. Att då upphör vandaliseringen.

Den granskning som Sveriges Radios program Kaliber har gjort visar flera kopplingar mellan de Djurättsalliansen och Djurens befrielsefront..

Det märks i fällande domar och är en bild som också delas av polisen.

– Alla de personer som vi har identifierat som Djurens befrielsefron eller har haft misstankar om att de ingår i de konstellationerna har ju varit direkt aktiva i Djurrättsalliansen, säger Fredrik Hammarström som är polis i Stockholm.

I Göteborg är Richard Klinsmeister talesman för Djurättsalliansen. Han är dessutom miljöpartist och ombudsperson i Grön Ungdom.

Han förnekar att de båda organisationerna samarbetar men säger att han stödjer djurens befrielsefront moraliskt.

– Jag anser att det är okej att stödja moralisk fritagning av djur. Men sedan kan jag förstå övrig aktivism också, säger Richard Klinsmeister.

Alla butiker vi pratat med som skrivit på och säger att de slutat sälja päls. Dehar sagt att det är för att de är rädda. Vad säger du om det?

– Att dom är rädda är ganska ointressant för oss egentligen. Då kan man tänka, hur rädda har inte djuren varit?