50 år sedan mordet på John F Kennedy

67 min

Den 22 november 1963 blev den amerikanske presidenten John F Kennedy skjuten till döds när han färdades i en öppen bil på väg till ett lunchmöte i centrala Dallas. SR Minnen återvänder till rapporteringen kring mordet som skakade en hel värld.

                

               

Demokraten John F Kennedy var endast 44 år när han tillträdde presidentämbetet. Han gav landet framtidstro med sin ungdomliga energi och med sitt ställningstagande mot diskriminering p g a ras eller religion, gav han inte minst den svarta delen av befolkningen hopp om förändring. 
 

Politiskt förknippas Kennedy bl a med Kubakrisen, den misslyckade invasionen av Grisbukten, och kalla kriget. Med sitt klassiska uttalande – Ich bin ein Berliner vid en resa till den delade staden Berlin 1963, gav Kennedy en stark signal om att banden mellan supermakten USA och Europa aldrig skulle kapas.

                  

Under den välbesökta bilkortegen genom Dallas den 22 november 1963 faller plötsligt presidenten i famnen på sin hustru Jacqueline efter att ha träffats av en gevärskula i huvudet.

 
I mordets kölvatten följde en rad konspirationsteorier. Den man, Lee Harvey Oswald, som mördade presidenten blev två dagar efter mordet själv skjuten av en nattklubbsägare, Jack Ruby. Warrenkomissionen som utredde mordet har ifrågasatts under årens lopp.