Chatt med Johan Kling

moderator:Hej! Nu öppnar chatten snart! Passa på och ställ frågor till en av våra mest intressanta regissörer och nya författare: Johan Kling.
Claus:Hej, Johan. Jag har en idé som rör socialdemokratins förnyelseprocess och som jag skulle vilja testa på dig. Anledningen till att jag önskar rikta den till dig är att jag av en händelse läste i DN att du hyste vissa förhoppningar om Veronika Palm som nästa partiledare...
Johan Kling:Jag har inte uttalat mig i DN angående detta, så du har kanske blandat ihop mig med någon annan.
moderator:Nu är chatten igång! Ställ dina frågor, men gör det nu, redan om en halvtimme är chansen förbi!
Therese:Vad är roligast? Skriva eller göra film?
Johan Kling:Hej T De två uttrycken har definitivt sina olika fördelar. Filmarbetet innebär en massa kul samarbete med många människor, men det betyder också att det är många som ska dras i en riktning. När man skriver har man kontroll över allt själv. Just nu tycker jag filmandet är lite mer spännande, men jag tänker helt gå över till att skriva framöver. Tänkte jag.
Hans L:Vad tycker du är lättast och roligast? Att jobba med erfarna skådespelare eller nybörjare?
Johan Kling:Ju längre jag håller på, desto mer uppskattar jag skådespelare med lite erfarenhet. I början var det ett bra sätt att få autencitet, att använda fräscha kort. Nu är jag mer lockad av att skapa den autenciteten, och samtidigt ha den kontroll som ett proffs kan ge en.
märta:hur blir du inspirerad av litteratur i din roll som filmskapare? är det handling eller "scenografi" som du går i gång på?
Johan Kling:Allt i min roll som filmmakare kommer från litteraturen. Den har lärt mig hur fri man kan vara, vilka höga krav man ska ställa på sig själv och att man titta bakåt - och framåt. Litteraturen är en mycket mer utvecklad konstart, filmen är ung och lite primitivare. Litteraturen är det jag ser upp till.
Karin:Är du född Natt och Dag?
Johan Kling:Jag är född Carl-David Johan Natt och Dag.
märta:hur var det att prata bok i grupp? var det spännande eller nervöst? eller både ock?
Johan Kling:Vad som händer är att man av sociala skäl lätt hamnar lite nära de andra, Björn och Alexandra. Jag tror jag hade varit lite lättsammare i en annan grupp. Nu blev det också lite teoretiskt ibland, vi var alla lite teoretiska. Det brukar jag vara sparsam med i vanliga fall. Men det var inte nervöst. Det var skoj.
märta:vilken bok skulle du vilja rekommendera för gruppläsning?
Johan Kling:Mamade Bovary, som ju är från samma epok lite grann, tror jag är väldigt kul att läsa i grupp. Den har mer undertext än vad Jane Eyre har tycker jag, så där tycker jag att det skulle kunna finnas ännu mer att stöta och blöta. Och som vore kul att göra ihop med andra. Vad tycker man egentligen om Madame Bovary, till exempel?
Anneli:Vilken är din favoritfilm, resp. favoritbok?
Johan Kling:Jag har alltid en ny favoritfilm. Var tredje fjärde månad upptäcker man att man älskar en ny film. Just nu är jag ganska såld på Orlando, som är outstanding på många sätt. Favoritbok? Mmmm.... Nyår tänker jag mycket på just nu. Av Stig Larsson, alltså.
Monika Hagström:Hej, jag har läst Jane Eyre många många gånger sedan min ungdom. Romanen är bäst på engelska tycker jag. Det finns 4-5 filmer också, den första med Orson Wells som Mr Rochester. Den är urdålig. Jag rekommenderar Dig att köpa Jane Eyre med Timothy Dalton och Zelah Clarke och bjuda in ert härliga gäng på en helafton! Där har du personerna som de är i boken, och det erotiska spelet finns med i varje möte. Lycka till, hälsa alla och tack för det härliga programmet!
Johan Kling:Tack! Kul med tips på vilka av filmatiseringarna om är bra. Ser fram emot att kolla in, Monika!
Elisabeth:Vad handlar den där psykologiska balansen mellan Jane och Edward om, tycker du? Varför är de jämlika på nåt sätt?
Johan Kling:Svårt att svara på i ett så kortfattat forum, men hon står ju upp mot honom på något sätt, och är också en rak och ärlig person. Det väger upp hans socio-ekonomiska övertag och skapar en viss balans, tycker jag.
moderator:Nu är det bara tio minuter kvar!
Helen:Jag tycker att Mr Rochester är en j-vla knöl! Hur kan du tycka att det är bra att de två får varandra?
Johan Kling:Jo, Mr Rochester är lite av en buffel. Men han verkar vara hyfsad för sin tid, tycker jag. Med dåtidens mått tycker jag han visar respekt för Jane, och att han också beundrar henne. Det tycker jag är en bra komponent i en relation. Sen kräver ju romanens hela upplägg att de får varandra. Men han kanske inte är nåt man skulle välja 2010...
Mats:Hur ska man göra för att lyckas som filmregissör?
Johan Kling:Arbeta hårt. Ta risker. Snegla inte på andra.
Urban:Vilken är din favoritförfattare?
Johan Kling:Jag har flera favoritförfattare, men en som lärt mig mycket om litteratur är Vladimir Nabokov. Hans publicerade föreläsningar om rysk och annan litteratur är det bästa som skrivits om litteratur, enligt mig. Han har lärt mig mycket om konst över huvud taget. De kan vara svåra att få tag på, men är fantastiska. "Lectures On Litterature" och "Lectures On Russian Litterature".
Ulla:Hur mycket av dig hittar jag i din roman?
Johan Kling:Du hittar mig bland en av bifigurerna.
Just det:Vem då??
Johan Kling:Ahhh.... Det är bara att börja leta.
Gustav:Vad heter ditt nästa filmprojekt?
Johan Kling:Jsut nu jobbar jag med tre projekt. Det som ska spelas in först heter "Paranoia", och är en neo-noir, eller thriller. Därefter hoppas jag kunna göra "Voltaire's Doubt", en kostymfilm som utspelar sig på Drottningholms slott vintern 1756. Den kommer att vara på engelska. Sen är jag också iblandad i "Regissören", en film om Ingmar Bergman.
moderator:Nu närmar vi oss slutet på chatten!
nize:Vad tar du med dig från Jane Eyre och Bokcirkeln?
Johan Kling:Björn Ranelid! Man har alltid kul med Björn, och han är också en varm och som jag tycker hudlös människa, utan försvar och förställning. Det är ovanligt i Sverige 2010. Det går inte att inte tycka om Björn.
Lollo:Vad var det som fick dig att bli regissör och författare? Det finns ju många andra jobb?
Johan Kling:Jag har hela mitt liv varit helt inriktad på olika konstnärliga uttrycksformer. Det är ett svårt yrke, och jag skulle aldrig rekommendera det till mina barn, men har man fått giftet i blodet från födseln går det aldrig bort.
moderator:Nu är chatten slut och Bokcirkeln över - för den här gången. Tack för alla bra frågor och tack, Johan Kling, för alla omsorgsfulla svar! Bokcirkeln är tillbaka i vår igen. Vad ska vi läsa då? Och med vilka? Skriv till bokcirkeln@sr.se . Varmt! Marie Lundström.