Vänersborg

Ljunggren: "Jag är inte bitter"

Socialdemokraten Lars-Göran Ljunggren, som suttit i kommunstyrelsen i Vänersborg i 30 år och som kommunalråd i drygt åtta år, förklarar i dag varför han avgår.

– Jag avgår frivilligt. Om jag hade känt mig petad så kanske jag till och med hade fortsatt att strida om en sån här post. Men jag ser inte att jag är petad, säger Lars-Göran Ljunggren i dag.

Efter ett katastrofval för Socialdemokraterna i Vänersborg, där partiet tappade nio av sina 21 mandattog sig Lars-Göran Ljunggren en funderare och meddelade så  smpningom att han inte stod till förfogande.

Hade det inte varit klädsamt om du direkt efter valet hade sagt att du tar ansvar och avgår?

– Den frågan har funnits med i mitt huvud under den här tiden och jag valde att inte göra det just då, utan jag tror att det var bra att partiet har fått samla ihop sig. Man har gjort en valanalys och efter det blev jag väldigt klar över att någon måste ta ansvaret för valförlusten och det som har varit innan, och det gör jag genom att inte stå till förfogande.

Arena Vänersborg spelade sor roll för valförlusten. Bland annat fick Barn- och ungdomsnämnden gå och till slut upplösas.

Tycker du att den person som hade största ansvaret för misslyckandet fått ta sitt ansvar?

– Jag vet inte om jag vill inte kommentera enskilda personer på det sättet. Som kommunstyrelseordförande har man alltid det yttersta ansvaret via tillsynsplikt över nämnder och styrelser. Det tar jag konsekvenserna av när jag säger att jag tar på mig att så inte har skett.

Lars-Göran Ljunggren beskrev sig på presskonferensen som en syndabock den som får  bära hundhuvudet. Det låter snarare bittert än krismedvetet?

– Det är inte bittert, men jag tror att det kanske mer är riktat till våra egna medlemmar och till de som har röstat på oss, att någon måste ta ett ansvar. Och då gör jag det och uttalar mig i media om det – att jag tar ansvaret och därmed lämnar mitt uppdrag.