sörmland

Miljögifter ökar i Östersjön

1:26 min

Flera farliga miljögifter har ökat i Östersjöns djuphavsbottnar, bland annat utanför Sörmlandskusten.
Det har forskare vid bland annat Statens Geologiska undersökningar kommit fram till.

Ingemar Cato är professor i marin geologi vid Statens Geologiska undersökningar, SGU.

– Det läcker från alla våra byggnader runt om i Sverige och andra ställer. Det läcker långsamt ut PCB i miljön, säger han.

– Det finns i fogmassor och följer med regnvatten, som kanske tvättar hus tillägger han.

Ingemar Cato berättar om den syntetiska oljan PCB som totalförbjöds 1995, men som fortsätter att öka på de syrefria havsbottnarna, som man tar prover efter miljögifter vart femte år.

PCB är inte det enda miljöfarliga ämnet som ökar utan efter provtagningen för två år sen redovisar nu statens geologiska undersökningar och Göteborgs universitet utvecklingen för hela 13 organiska miljögifter. Och i Norrköpingsdjupet här utanför Oxelösund så har flera av de här ämnena ökat.

Där nere djupt på havsbottnen kan man ju tycka att de giftiga ämnena ligger bra- utanför det ekologiska systemet inbäddade i sediment.

Men Ibland kommer det in syre Östersjön från Västerhavet och det finns också planer på att syresätta de här syrefattiga bottnarna för att på så sätt få bukt med algblomningarna om somrarna.

– Då är vi ju inne i ett stort problem för att då kommer vi att frigöra en massa miljögifter som nu egentligen har undandragits miljön genom att de har lagt sig i de här döda bottnarna och då är det ju förstås negativt för djurlivet, slutar Ingemar Cato, professor i marinbiologi vid Staten Geologiska Undersökningar.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se