Debut för Karl-Jonas Winqvist

Kalejdoskop - Bred Musik med Premiär och debut i Kalejdoskop för Karl-Jonas Winqvist, musiker och artist, känd främst från banden First Floor Power och

Kanske kände sig  lite som tjejerna på bilden ovan när han häromdagen skapade sitt första Kalejdoskop i en studio på Sveriges Radio! Så här berättar Karl-Jonas själv om sitt program:

"I mitt första Kalejdoskop – Bred - kommer vi att få höra musik som kommer från en mycket speciell mötesplats i Gubbängen. För där hemma på golvet, vid stereon i vardagsrummet håller den allt jämt växande och brokiga skaran av skivor till. En samling som har kommit till genom åratals letande och drömmande i skivbackar. Men inte minst också genom gåvor från vänner eller övertagande ifrån någon som plötsligt måste rensa ut sitt förråd eller kanske genom släktingar som tömmer en äldre människas hus.

Det är spännande att tänka att det är många olika människor som format ens skivsamling, likt en lerklump i olika färger och ibland med flagnande patineringar, gulnade papper och vikta hörn. Och det är människor som står i centrum för detta program. Ute på musikklubbar och konserter upplever jag det ofta ganska frustrerande hur svårt det är att i dagens samhälle kunna umgås naturligt olika generationer sinsemellan och inte minst från olika kulturer.

Men i mitt Kalejdoskop är detta inte något som helst problem. För här möter Jacob Hoffman and The Kandel's Orchestras närapå 100-åriga gamla klezmervisa den norrländske musikern David Sandström. Vi hör en grupp barn i en svängig ramsa om att prata om Jesus, vilken Alan Lomax spelade in i Mississippi 1959 löpa sida vid sida med den etiopiska nunnan Tsegue Maryam Gebrou och hennes underbart vindlande pianospel.

Vidare blir det sävlig blues i ordets allra finaste bemärkelse från Orchestre de la Paillotte, storslaget körararrangemang från The United Sacred Harp of Convention, Tom Ze och hans skeva brasilianska toner, brinnande svenskt proggfläsk och magiskt ylande jazzbasister mm.
Som en tråd bland låtarna löper en kärlek till primitiva rytmer och minimalism, till röster och körsång – och till de små skönhetsfläckarna och skevheterna som gör det hela än mer mänskligt och spännande."

Sänds även torsdag 25 november i P2 Musik kl 13
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)