Cowen vill sitta kvar som premiärminister i Irland

I kölvattnet av att Irland i går ansökte om ett ekonomiskt stödpaket så växte i dag kritiken mot regeringen. Flera partier krävde att det skulle utlysas nya parlamentsval omedelbart.

Under eftermiddagen började det spekuleras i att premiärminister Brian Cowen skulle upplösa parlamentet. Vid åttatiden på kvällen svensk tid, gjorde premiärminisern ett uttalande.

Premiärministern gjorde inte alls som opositionen ville. Han meddelade att regeringen tänker sitta kvar och slutföra förhandlingarna med EU och Internationella valutafonden om krispaketet och se till att budgeten för nästa år antas av parlamentet.

Budgeten innebär skattehöjningar och hårda nedskärningar i den offentliga sektorn.

– Vi kan inte riskera att processen med krispaket och budget stoppas upp. Det skulle inte vara bra för landets ekonomi och den finansiella stabiliteten, enligt premiärministern.

På det här sättet ville Brian Cowen ta loven av alla rykten som florerat under dagen sedan han fått hård kritik av både egna partimedlemmar och av koalitionspartnern det Gröna partiet bland annat för att regeringen dröjde med att säga att ett krispaket var på gång.

Men premiärministern sa i dag också att det blir parlamentsval någon gång i vår. Och får man tro opinionsundersökningarna så kommer det att bli ett svidande nederlag för Brian Cowen och hans parti Fianna Fael.